Nu de zomer weer in volle gang is heb ik niet zo’n in zware gerechten met grote smaken waarvoor je lang in de keuken moet staan. Dat bewaren we liever voor de herfst en de winter. In de zomer is een lekker eenvoudig pastaatje eerder op z’n plaats. Deze keer geef ik jullie het recept van een zelfbedachte spaghetti met avocadopesto.
Dit gerecht is natuurlijk net zo Italiaans als spaghetti met gehaktballen, maar af en toe mogen we best losjes omgaan met de Italiaanse keuken. En juist dergelijke gerechten kunnen ook verrassend lekker zijn. Hoewel Italianen vaak zweren bij hun traditionele keuken, blijkt dat hun culinaire traditie helemaal nog niet zo lang bestaat.
Authentiek
Begin dit jaar waren we namelijk bij het evenement Little Italy op het Westergasterrein in Amsterdam en daar waren we ook bij een lezing van Onno Kleyn over de ‘authentieke’ keuken van Italië. Wat blijkt: de Italiaanse keuken zoals we die kennen is eigenlijk nog maar heel erg jong. De Italiaanse keuken van voor de jaren ’50 en ’60 kenmerkt zich namelijk door losse regionale keukens en een echte nationale keuken bestaat eigenlijk niet.
Regionaal
Nog steeds bestaat de Italiaanse keuken vooral uit regionale gerechten, maar deze worden wel steeds vaker ook in andere regio’s gegeten. Toch zie je vaak alleen in de eigen regio op de menukaart staan. Populaire ‘Italiaanse’ gerechten zoals pizza en tiramisu bestaan bovendien nog helemaal niet zo lang als nationaal bekende gerechten zoals je zou verwachten. Natuurlijk bestaat de pizza in Napels al heel lang, maar daarbuiten werd het voor de jaren 60 niet gegeten. Datzelfde geldt voor de tiramisu die toen pas werd uitgevonden.
Il cibo va
Als je tijd hebt zou je een keer de documentaire Il cibo va op Netflix kunnen kijken. In deze documentaire gaan de makers op zoek naar wat er is gebeurd met de Italiaanse keuken toen deze meegenomen werd door Italiaanse immigranten naar de Verenigde Staten en Argentinië aan het begin van de 20e eeuw. Ook hier staat de vraag centraal: wat is authentiek en bestaat er een authentieke Italiaanse keuken.
Spaghetti met avocadopesto
In dit licht bezien kunnen we dus best een keer een lekkere zomerse spaghetti met avocadopesto maken. Dit gerecht kun je aankleden met de ovengedroogde tomaatjes waarvoor ik eerder een recept plaatste. Buon appetito!
[adinserter block=”7″]Spaghetti met avocadopesto
Equipment
- Keukenmachine/staafmixer
Ingrediënten
Voor de pasta
- 400 gram pasta linguine of spaghetti
- evt. ovengedroogde tomaten uit de oven zie recept op de site
Voor de pesto
- 2 avocado’s rijp
- 50 gr nootjes pijnboompitjes, pistache, walnoten of amandel
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels citroensap
- 1 bosje verse basilicum
- 125 ml olijfolie (extra vergine)
- peper en zout
Instructies
- Kook de pasta al dente in een grote pan met zout water.
- Maak intussen de pesto door alle ingrediënten, behalve de olijfolie, te mixen in een blender of keukenmachine. Voeg de olie in een straaltje toe terwijl de keukenmachine draait. Breng op smaak met peper en wat zout.
- Giet de pasta af (niet uitschudden) en doe het terug in de pan en voeg de pesto toe. Je kunt het op een laag vuurtje verwarmen. Doe de pasta op (voorverwarmde borden en verdeel wat tomaatjes over elk bord.
- De pesto is afgesloten in de koelkast tot 4 dagen houdbaar. Het verkleurt iets, maar bederft minder snel dan je denkt.