Je komt de naam ‘nduja steeds vaker tegen op menukaarten in restaurants. En niet onterecht, want deze smeerbare pittige varkensworst uit de Italiaanse regio Calabrië is ontzettend lekker en veelzijdig. Wij vertellen wat ‘nduja is en welke recepten je ermee kunt maken.
Waar komt ‘nduja vandaan?
Waarschijnlijk ben je op deze pagina omdat je nieuwsgierig bent wat ‘nduja precies is. Zoals hierboven al kort gezegd is het dus een heerlijke pittige varkensworst uit het zuiden van Italië. Het woord ‘nduja komt uit het lokale dialect en je spreekt het uit als [un-doe-ja]. De ‘echte’ originele worst komt uit het plaatje Spilinga in Calabrië. De worst die gemaakt wordt in dit plaatsje heeft een DOP, oftewel een beschermde oorsprongsbenaming. Er wordt buiten het dorp Spilinga overigens ook in de rest van Calabrië overal lekkere worsten gemaakt.
Wat is ‘nduja?
De ingrediënten van ‘nduja worst zijn varkensvlees, reuzel, gedroogde rode chilipepers en kruiden. Calabrië staat bekend om zijn scherpe pepers (peperoncini) Deze pepers geven de worst dus haar pit. De ingrediënten worden fijngemalen en in een varkensdarm gestopt en gefermenteerd. Dit proces is mogelijk doordat het vlees in de darm is afgesloten van zuurstof en een hoog zoutgehalte heeft. Hierdoor is de worst dus niet meer rauw als het klaar is.

Kun je zelf ‘nduja maken?
Je kunt het zeker zelf maken, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Ook moet je wel voorzichtig zijn, omdat je aan de slag gaat met rauw vlees. Zelf heb ik nog niet eerder deze Calabrese worst gemaakt, maar ik ga dat vast een keer proberen. Dan zal ik jullie uiteraard het recept ook geven.
Gebruik in heel veel recepten
De ‘nduja worst is ontzettend veelzijdig en in allerlei recepten te gebruiken. Wij doen de worst graag op onze pizza met ‘nduja. Of we gebruiken het in een simpele pasta met ‘nduja en tomatensaus of pasta met spinazie, ‘nduja en stracciatella. Je kunt de worst ook zo op een broodje op toastjes smeren als je dat lekker vindt, bijvoorbeeld als onderdeel van je Italiaanse borrelplank.

Waar kan je ‘nduja kopen?
Een paar jaar geleden moest je deze Calabrese worst met een vergrootglas zoeken. Als je mazzel had vond je het bij een gespecialiseerde Italiaanse delicatessenwinkel. Tegenwoordig is het niet meer zo moeilijk en kun je het gewoon kopen bij de Albert Heijn en andere grotere supermarkten. Vaak zit het dan in een klein potje. Let wel even op de prijsverschillen als je het koopt, want dat kan enorm verschillen.