Wij komen heel graag in Napels. Soms wat korter als we op doorreis zijn en soms wat langer. Niet alleen omdat er altijd veel te zien en te doen is, maar vooral ook vanwege het lekkere eten. Iedereen kent de Napolitaanse pizza, maar weet je dat er nog veel meer typische (streetfood) gerechten uit Napels komen? Gerechten die je zeker moet eten als je in Napels bent. We zetten een aantal foodie tips voor je op een rijtje.
Wat eten in Napels?
Wat eten in Napels? Dat is natuurlijk de hamvraag. Als je kort in Napels bent gaat het je natuurlijk niet lukken om al deze gerechten en snacks te eten, maar met dit overzicht kun je wel mooi alvast bepalen wat je zeker eens wil proberen. We hebben in dit overzicht gemaakt hartige gerechten, zoete gerechten en snacks gecombineerd. Zelf gaan we in oktober week een weekje richting Napoli, dus dan gaan we zeker weer genieten van een aantal van de onderstaande gerechten uit Napels:
- Klassieke pizza (pizza)
- Pizza fritta (streetfood)
- Spaghetti alle vongole (pasta)
- Frittatina di pasta (streetfood)
- Crocchè di patate (streetfood)
- Ragù Napoletano (pasta)
- Baba al rhum (gebak/zoet)
- Sfogliatelle (gebak/zoet)
Klassieke pizza in Napels
De Napolitaanse pizza staat natuurlijk met stip bovenaan dit lijstje. Als je maar één dag in Napels te besteden hebt, dan raden we je aan om zeker een pizza in Napels te gaan eten. Napels is namelijk de bakermat van de pizza en de pizza Margherita is de meest klassieke variant. De pizza Margerita bestaat naast de bodem uit tomatensaus, mozzarella en basilicum. In Nederland zouden we nooit een Margherita bestellen, maar in Napels raden we dit zeker aan! Daarnaast staan er natuurlijk allemaal andere heerlijke pizza’s op de kaart die het proberen waard zijn.
Je vindt in Napels op bijna iedere straathoek een pizzeria met prima pizza’s, maar een aantal pizzeria’s springen er uit. Wij zijn zelf bij een heleboel pizzeria’s geweest en we kunnen je een aantal van harte aanbevelen. Bekijk onze favoriete pizzeria’s in Napels.
Ga je nog niet niet naar Napels, dan kun je met dit basisrecept voor echt Napolitaans pizzadeeg je een klein beetje in Napels wanen. Wil je meer weten over de tomaten die ze gebruiken voor de tomatensaus op de pizza? Lees dan eens deze blog over de San Marzano tomaat.
Pizza fritta
Niet alleen de gewone Napolitaanse pizza moet je zeker proberen. Ook de pizza fritta (gefrituurde pizza) is een klassieker en inmiddels niet meer weg te denken als streetfood in Napels. De pizza fritta ontstond tijdens de tweede wereldoorlog toen er een tekort was aan hout om de ovens te stoken. Om toch pizza te eten werden de pizza’s toen maar gefrituurd en dat bleek een blijvertje. De pizza fritta uit Napels kan met van alles worden gevuld, maar klassiek is met de Napolitaanse worst ‘cicoli’ en provolone of met mozzarella en ham. Je hebt kleintjes die je als voorgerechtje of snack kunt eten, maar ook grote die een maaltijd op zich zijn.
Je haalt een pizza fritta op straat bij een ‘friggitoria’. Een uitstekende pizza fritta vind je bij La Masardona, Via Giulio Cesare Capaccio, 27 (Google Maps)
Spaghetti alle vongole
Napels ligt aan zee en dat merk je aan de overdaad aan vis en schaal- en schelpdieren in de Napolitaanse keuken. Zelf nemen we in Napels altijd wel een keer ergens een spaghetti alle vongole als lunch. Deze pasta met schelpjes (de vongole veraci komen uit de baai van Napels) en is eigenlijk een heel simpel gerecht en kun je in bijna alle trattoria’s wel bestellen.
Het recept voor spaghetti alle vongole vind je ook op onze site.
Frittatina di pasta (een soort pasta omelet)
Overal in de stad vindt je plekken waar je frittatina kunt eten. De frittatine zijn een soort gefrituurde omeletten/koekjes, meestal gemaakt van onder andere pasta, bechamelsaus, dopererwten en gekookte ham. Deze snack werd van oudsher gemaakt met restjes pasta, maar is nu een gerechtje op zichzelf geworden. Je kunt een frittatina lekker op straat eten als tussendoortje als je trek hebt.
Crocchè di patate
De Napolitanen zijn net als Nederlanders zoals je ziet dol op gefrituurd eten en dit zie je vooral terug in de vele streetfood snacks. Naast de frittatina en de pizza fritta mag je zeker ook niet de crocchè di patate missen. Deze gepaneerde Napolitaanse aardappelkroketten eet je zo uit het vuistje, maar vaak wordt deze op een broodje geserveerd.
Ragù Napoletano
Er zijn in Italië twee bekende ragús: die uit Bologna en die uit Napels. Een ragù is een zeer langzaam gegaarde vleessaus. Die uit Bologna kennen wij (ietwat oneerbiedig) als de ‘bolognese’ met gemalen vlees in tomatensaus. In Napels maken ze de ragù Napoletano met grotere stukken vlees die ze er op het einde uithalen. De saus gaat over de pasta die je eet als primo en het vlees wordt als tweede gang opgediend (de secondo).
Baba al rhum
Een van de lekkerste zoete dingen die je in Napels moet proberen is de baba al rhum. Je kunt deze op bijna elke straathoek wel kopen. De baba au rhum is een cakeje in de vorm van een paddenstoel die zich heeft volgezogen met een zoete siroop met rum. Wij verlaten Napels nooit zonder ergens een baba te hebbens gescoord.
Een klassieke plek om een baba al rhum te scoren is Pasticceria Giovanni Scaturchio, Piazza S. Domenico Maggiore, 19 (Google Maps).
Sfogliatelle
Een van onze favoriete gebakjes bij het ontbijt naast een cappuccino is de sfogliatella (sfogliatelle in meervoud). De sfogliatella heeft de vorm van een kreeftenstaart. Het gebakje is gemaakt van deeg en gevuld met een mengsel van ricotta en geconfijte sinaasappel. De sfogliatelle heb je grofweg in twee varianten: de ricca en de frolla. De ricca is gemaakt van een soort bladerdeeg en de frolla is van zanddeeg gemaakt. Zelf gaan wij in ieder geval altijd voor de ricca, zoals je op de bovenstaande foto ziet. Deze moet je echt een keer proberen bij je ontbijt of een kopje koffie.
Uitstekende sfogliatelle vind je bij Pintauro, Via Ferrante Imparato, 25/27 (Google Maps). Dat is niet zo gek, want dit is de bakermat van het gebakje. Pasquale Pintauro introduceerde ruim 200 jaar geleden de sfogliatelle in Napels.