Wij koken regelmatig risotto en dan houden we bijna altijd wel een restje over. In tegenstelling tot veel Italiaanse gerechten vind ik risotto de volgende dag echt minder lekker. Daarom maken wij vaak met het restje risotto heel eenvoudig heerlijke vegetarische Siciliaanse arancini.
Typisch Siciliaans: arancini
Arancini zijn gefrituurde risottoballetjes en komen oorspronkelijk uit Sicilië. Het enkelvoud is arancino, maar we maken natuurlijk lekker veel dus we spreken gewoon in het meervoud 🙂 Je hebt ze in verschillende vormen en met verschillende vullingen. De bekendste variant is denk ik wel de arancini al ragù. Deze zijn gevuld met een langzaam gegaarde tomatensaus met vlees. Je vindt de arancino zowel in balvorm als in kegelvorm. De kegel verwijst naar de vulkaan Etno op Sicilië en de balvorm naar een sinaasappel. Daar komt de naam arancina vandaan. Een ‘arancia’ is namelijk Italiaans voor sinaasappel.
Arancini is ook een van de typische Siciliaanse gerechten die je moet proberen als je op Sicilië bent.
Arancini als streetfood
Net zoals veel andere gefrituurde gerechten zijn de gefrituurde risottoballetjes heel geschikt om als tussendoortje te eten. In de grote steden in Sicilië kun je arancini kopen op straat en het is daarmee dus echt Siciliaans streetfood. Je hebt ze zowel in varianten met vlees als ook zonder vlees. Veel gefrituurde risottoballen zijn dus ook heel geschikt voor vegetariërs.
Restjes risotto opmaken
Wanneer je echte Siciliaanse arancini di riso maakt zorg je natuurlijk dat je speciaal voor de arancini risottorijst kookt en een goede authentieke vulling maakt. Wij hadden echter een restje heerlijke risotto met erwten over en maakten daarmee de gefrituurde rijstballen. Daarom deze keer geen recept voor de risotto vulling, maar een recept om gefrituurde arancini te maken met risotto die je nog over hebt.
Gebruik een pan met dikke bodem
Voor dit recept kun je het beste een pan met een dikke bodem gebruiken. Of natuurlijk een frituurpan als je er een hebt. Zelf maak ik voor dit soort zelf gepaneerde gerechten gebruik van een apart pannetje, voor het geval er eentje barst. Dan is niet al het frituurvet in mijn frituurpan verpest.
Ben je overigens nog op zoek zijn naar een lekker recept voor risotto? Probeer dan eens de paddenstoelenrisotto met guanciale, pompoenrisotto met salie of risotto met zongedroogde tomaatjes.
Arancini di riso – gefrituurde risottoballen
Equipment
- Frituurpan of pan met dikke bodem
Ingrediënten
- 300 gram risotto (gekookte risotto)
- 1 bol mozzarella
- paneermeel
- bloem
- 2 eieren
- 1 liter olie om in te frituren
Instructies
- Verhit de frituurpan op 175 graden. Snij de mozzarella in stukjes. Verdeel je restje risotto in zes balletjes.
- Druk een risottoballetje plat op je hand en leg wat mozzarella in het midden. Vouw vervolgens de risotto er weer omheen. De mozzarella mag er straks niet uit lopen. Herhaal dit voor alle balletjes. Je kunt zelf bepalen of je ballen of kegels wilt maken.
- Doe de eieren (losgeslagen), de bloem en het paneermeel elk in een apart bord. Haal elk gevuld risottoballetje door de bloem, daarna door het eimengsel en daarna door de paneermeel. Zorg dat er geen gaten in de korst zitten. Leg de balletjes op een bord.
- Als je alle arancini hebt gemaakt kun je gaan frituren. Kijk even hoeveel arancini je tegelijk kunt frituren. Je wilt voorkomen dat je vet in een keer teveel afkoelt. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je waarschijnlijk twee tot drie stuks per keer frituren. De arancini frituur je ongeveer 3 minuten of totdat ze mooi goudgeel en knapperig zijn.
- Laat de gefrituurde arancini uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo snel mogelijk. Buon appetito!