In de loop van de zomer hebben veel mensen de tuin vol staan met courgettes en ook de supermarkt ligt er vol mee. Daarom maken we deze keer een romige courgettesoep met pesto. Eigenlijk is deze courgettesoep heel eenvoudig te maken, maar wel heel erg lekker voor een zomerse avond als je geen zin hebt om al te lang in de keuken te staan.
Courgette = zucchini
Courgettes, in het Italiaans heten ze zucchini, zijn een van de meest veelzijdige groenten in de keuken. Ze behoren tot de komkommerfamilie en hebben een milde, bijna neutrale smaak. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende ingrediënten en smaken. Courgettes zijn ook zeer voedzaam en rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Ze zijn dus heel geschikt om te gebruiken in allerlei gerechten, zoals onze heerlijke courgettesoep.
Courgettesoep: kies voor biologische courgettes
Als je zelf courgettes verbouwd in de tuin dan zijn je courgettes natuurlijk (bijna) altijd biologisch en vol van smaak. Als je geen zelfgekweekte courgettes hebt, zorg dan voor biologische courgettes. De smaak van een biologisch gekweekte courgette is echt anders dan de gewone uit de supermarkt. Zeker voor een lekkere courgettesoep heb je wel wat courgette met smaak nodig.
Tips voor het bereiden van courgettesoep
Om een goede courgettesoep te maken, kies je het beste voor verse en stevige biologische courgettes. Snijd ze in kleine stukjes voor een snellere gaartijd en behoud van smaak. Gebruik een goede kwaliteit groentebouillon om de soep nog beter op smaak te brengen. Na het koken pureer je de soep met een staafmixer voor een gladde textuur. Garneer met verse kruiden, zoals basilicum of peterselie.
Buon appetito!
Heb je naast courgettes toevallig ook heel veel tomaten in de tuin? Kijk dan ook eens bij het recept van onze tomaten courgettesoep, het basisrecept voor echte Italiaanse tomatensaus en gedroogde tomaten uit de oven.
Romige courgettesoep met pesto
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 4 middelgrote courgettes in blokjes gesneden
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml creme fraiche
- 4 eetlepels groene pesto
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Pijnboompitjes optioneel
- Basilicum optioneel
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesnipperde ui toe en bak deze glazig.
- Voeg de courgetteblokjes toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee tot ze iets zachter worden.
- Schenk de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen, tot de courgettes volledig gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur en laat de soep een beetje afkoelen voordat je het pureert met een staafmixer tot een gladde textuur.
- Roer de creme fraiche en de pesto door de gepureerde soep om het romig te maken. Breng op smaak met zout en peper.
- Garneer eventueel met geroosterde pijnboompitten en verse basilicumblaadjes voor een smakelijke finishing touch.