Zo nu en dan hebben we ontzettend zin in een lekkere risotto. Een van onze favoriete risotto’s is dit eenvoudige recept voor risotto met garnalen. Om dit risotto recept extra lekker te maken en een fantastische groene kleur te geven voegen we rucola en venkel toe. Met dit recept voor risotto met garnalen, venkel en rucola ga je zeker indruk maken op je tafelgenoten!
Garnalen risotto met rucola
Er zijn natuurlijk allerlei manieren waarop je garnalen risotto kunt maken, zoals een klassiek risotto met tomaten of met erwten. Wij geven je deze keer het recept voor een groene risotto met gamba’s en rucola. In de meeste risotto recepten meng je de verse rucola er pas op het allerlaatst door de rijst. Dat doen wij ook, maar we blenden een deel van de rucola tot een groene saus om de risotto samen met de garnaaltjes op smaak te brengen. Heel simpel, super lekker en een feest om naar te kijken.

Risotto garnalen
Je kunt in de winkel allerlei garnalen kopen voor in de risotto. Maar welke zijn het meest geschikt voor risotto? Dat hangt af van wat je lekker vindt, maar gebruik in ieder geval altijd ongekookte garnalen. Als je gekookte garnalen door de risotto doet, dan zullen ze rubberachtig worden. Zonde van de smaak en textuur! Persoonlijk vinden wij gamba’s lekker door de risotto, maar je kunt natuurlijk ook een paar hele reuze gamba’s gebruiken als je bijvoorbeeld als je de risotto met garnalen als mooi voorgerecht wilt serveren tijdens een diner met vrienden of tijdens de feestdagen.

Verschillende soorten risottorijst
Een goede romige risotto met de juiste gaarheid is onweerstaanbaar. Een van de belangrijkste succesfactoren van een goed gelukte risotto is de rijst die je gebruikt. De ene risottorijst is de andere namelijk niet. Bezuinig het liefst dus niet op je rijst.
De beste risottorijst komt uit het noorden van Italië. De bekendste (en beste) soorten zijn de carnaroli, de arborio en de vialone nano. Wij gebruiken meestal een goede kwaliteit arborio rijst. Arborio neemt namelijk wat minder vocht op en laat goed het zetmeel in de korrel los. Dit zorgt voor de een romige en een wat plakkerige textuur. De carnaroli en vialone nano rijstsoorten zijn nog wat exclusiever. Deze soorten nemen wat meer vocht op dan de arborio en daardoor levert het een wat drogere risotto op. Met name de carnaroli wordt veel in goede Italiaanse restaurants gebruikt.
Inspiratie risotto recepten
Ben je op zoek naar inspiratie voor andere risotto recepten? Kijk dan ook eens bij onze paddenstoelen risotto met guanciale of de heerlijke risotto met pompoen en salie.
Risotto met garnalen, venkel en rucola
Benodigdheden
- Braadpan (vanwege dikke bodem)
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 3 kleine venkels in stukjes
- 320 gram risottorijst
- 1 glas witte wijn
- 1,5 liter bouillon
- 50 gram rucola
- 100 gram garnalen ongekookt
- peper en zout
Instructies
- Verhit de boter en olijfolie in de pan. Bak de ui in ongeveer 10 minuten glazig op laag vuur. Voeg de venkel toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg de risotto toe aan de pan en toast de risotto. Als de risotto begint te knisperen voeg je het glas wijn toe.
- Voeg een soeplepel bouillon toe en roer tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Herhaal dit tot de risotto gaar is.
- Maak intussen de 'saus' van rucola. Hiervoor hak je 40 gram van de rucola met ongeveer een halve soeplepel bouillon tot een gladde massa. Zet even aan de kant.
- Als de risotto bijna klaar is voeg je de garnalen toe aan de risotto, samen met de groene saus. Meng dit goed door en verhit de risotto totdat de garnalen mooi gaar zijn. Breng risotto eventueel nog wat op smaak met peper en zout.
- Zet het vuur uit en laat de risotto nog een paar minuten met het deksel op de pan staan. Dit doe je om de smaken nog wat beter door te laten trekken.
- Roer vlak voor serveren de resterende verse rucola door de risotto. Buon appetito!