Als je een feestje of een etentje geeft dan vinden wij het lekker om een paar zelfgemaakte snacks op tafel te zetten. Natuurlijk heb je geen zin om lang in de keuken te staan tijdens je feestje, dus moet het wel goed voor te bereiden zijn. Deze pompoen frittata is zo’n recept dat je uitstekend vooraf kunt maken.
Vegetarische pompoen frittata
Zelf vinden we het wel lekker om niet al te vaak veel vlees te eten. Om deze reden maken we ook vaak vegetarische gerechten. Deze pompoen frittata vinden wij heerlijk als borrelhapje of als onderdeel van de antipasti als wij eters hebben.
Het gerecht is helemaal niet moeilijk te maken. Je hebt er tijdens het maken echter bijna geen omkijken naar. Omdat de pompoen een uurtje in de oven moet, duurt het wel even voordat het klaar is, maar in de tussentijd kun je allerlei andere dingen doen.
Voor de frittata gebruik ik het liefste een flespompoen, vanwege de smaak en de fijne structuur van het vruchtvlees. Een flespompoen moet je wel schillen, dus houdt daar rekening mee.
Je kunt natuurlijk ook andere soorten pompoen gebruiken. De ‘gewone’ oranje pompoenen kun je met schil en al in de oven doen. Deze schil is namelijk gewoon te eten.
Suggesties voor een borrelplank
Als je een feestje of diner geeft is het leuk om zelf wat antipasti of snacks te maken. Je kunt naast deze pompoen frittata ook denken aan gefrituurde broodballetjes in tomatensaus, groente in een knapperig jasje of een lekkere dip van cannellinibonen.
Wil je meer inspiratie voor een Italiaanse borrelplank? Bekijk dan deze blog: Maak je eigen Italiaanse borrelplank.
Pompoen frittata
Equipment
- Grote koekenpan
Ingrediënten
- 1 kg flespompoen
- 300 gram kruimige aardappels
- 4 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- half bosje salie
- 8 eieren
- 250 ml room
- 125 gram geraspte kaas
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil intussen de flespompoen en snij deze in kleine blokjes. Schil ook de aardappelen en snij ook deze in kleine blokjes.
- Hak de salie en doe samen met de pompoen en de aardappel in een ovenschaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Schenk de olijfolie over het mengsel en meng goed door. Zet de schaal in de oven voor circa 30 minuten.
- Als de pompoen en aardappel mooi zacht zijn, haal de schaal uit de oven en stamp de helft van het mengsel grof. De andere helft laat je heel.
- Zet een grote koekenpan op het vuur en verhit wat olie in de pan. Kluts intussen de eieren met de room en de geraspte kaas in een grote schaal en voeg vervolgens de gestampte en niet gestampte pompoen en aardappels toe en roer goed door.
- Schep het mengsel in de koekenpan en laat op een laag vuur zachtjes (zonder deksel) garen totdat deze gaar is. Mocht het te langzaam gaan, dan kun je ervoor kiezen om de pan (indien ovenvast) nog even in de oven te zetten of de frittata op een ovenplaat te schuiven.
- Je kunt de pompoen frittata zowel koud als warm serveren. Buon appetito!