Bij ons thuis houden we af en toe een pizza night. Dan nodig we vrienden uit en dan maken we lekker veel pizzadeeg. Terwijl we lekker aan tafel zitten met elkaar bakken we steeds een pizza met een lekkere topping. Een van de favoriete pizza toppings is de pizza met blauwe kaas en jalapeno. Misschien niet een klassiek Italiaanse topping, maar deze pizza bianca is wel echt een vegeterische topper! We geven je natuurlijk het recept!
Blauwe kaas en jalapeno op de pizza
In Italië maken ze ondescheid tussen de pizze rosse en de pizze bianche, oftewel de rode pizza’s en de witte pizza’s. De pizza rossa heeft altijd een basis van tomatensaus, vandaar ‘rood’. En de pizza biancha heeft dat niet, maar die is ‘wit’ van de kaas. Dit recept voor pizza met kaas en jalapeno en rode ui is dus een pizza bianca. Naast de blauwe kaas (bijvoorbeeld Gorgonzola) doen we ook wat mozzarella op de pizza. Zelf zijn we groot liefhebber van buffelmozzarella, maar ook gewone mozzarella werkt perfect. In het eindresultaat smelten de kazen die je gebruikt helemaal samen tot een geheel. Heerlijk!

Zelf pizzadeeg maken
Zelf pizzadeeg maken is helemaal niet moeilijk met het juiste recept. Wij geven je hieronder ons beproefde recept voor Romeins pizzadeeg. Dit is veel sneller klaar voor gebruik (binnen 1,5 uur is het gereed voor gebruik) dan het echte Napolitaanse pizzadeeg (na ruim 24 uur klaar voor gebruik). Wil je een echte Napolitaanse pizza bakken? Kijk dan bij ons basisrecept voor Napolitaans pizzadeeg.
Kijk ook eens: recept voor pizza met ‘nduja en mozzarella
Je pizza-oven
Het resultaat van je pizza is naast je deeg en topping vooral ook afhankelijk van je oven, en dan met name de maximale temperatuur. Voor pizza’s geldt eigenlijk hoe heter hoe beter. Je kunt natuurlijk gewoon pizza bakken in je inbouwoven thuis. Ben je een fanatieke pizzabakker en wil je eigenlijk een volgende stap zetten qua pizza’s bakken? Lees dan ons artikel met tips om een goede pizza-oven te vinden die je bij je past.
Pizza met blauwe kaas en jalapeno peper
Benodigdheden
- Bakpapier optioneel
Ingrediënten
Pizzadeeg
- 500 gram bloem Bij voorkeur type”00″ (meest geschikt voor pizza’s)
- 320 ml water Lauw
- 7 gram instant gist
- 1 theelepel Zout
Topping pizza
- 1 bol mozzarella Liefst buffelmozzarella
- 100 gram blauwe kaas bijv. Gorgonzola
- 1 rode Ui In dunne ringen gesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel zwarte olijven Bruine olijven, liefst Taggiasche olijven
Instructies
Pizzadeeg
- Maak eerst het pizzadeeg door de bloem, gist en zout te mengen in een grote kom. Maak vervolgens een kuil in het midden en giet daarin het lauwwarme water. Meng de bloem langzaam door het water door steeds een beetje van de randen af te halen. Je krijgt uiteindelijk een soepel deeg dat niet mag plakken. Als het deeg iets te vochtig is, dan voeg je nog een beetje bloem toe.
- Laat het deeg 10 minuten rusten en kneed het daarna nog een minuut of tien goed door op het aanrechtblad. Het is belangrijk dat je goed en lang genoeg kneedt, want dan wordt je deeg mooi soepel en krijg je het beste resultaat bij het bakken. Het deeg moet zo plakkerig zijn als de plakrand van een post-it sticky note.
- Zet het deeg minimaal een uur (maar kan ook langer) weg op een warme donkere plaats. Verdeel het deeg in 2 of 3 bollen (of meer als je het recept hebt verdubbeld)
Pizza
- Verwarm de oven voor op 250 graden (of hoger als je oven dat kan) met de pizzasteen erin.
- Snij de mozzarella, de blauwe kaas en de ui en zet alle ingrediënten voor de topping klaar in bakjes.
- Rol het pizzadeeg deze uit op een met semolina of bloem bestrooid aanrechtblad. Leg het pizzadeeg op een stukje bakpapier (zo kun je het makkelijk in en uit de oven krijgen). Verdeel vervolgens de mozzarella, de blauwe kaas, de uien, kappertjes en olijven over de pizza.
- Bak de pizza's in circa 10-12 minuten in de voorverwarmde oven en geniet!