Door de week eten we graag vaak een snelle, maar lekkere pasta. Deze week staat er daarom pasta met worstvlees en pittige tomatensaus bij ons op het menu. Pasta met worstvlees?! In Nederland zijn we niet zo gewend om met worstvlees te koken, maar in Italië wordt dat heel vaak gedaan. Daarom geven we je het recept voor pasta met worstvlees, zodat je kennis kunt maken met deze snelle, makelijke en smaakvolle pasta!

Worstvlees is een veelzijdig ingrediënt
In veel Italiaanse recepten speelt worstvlees een prominente rol vanwege de rijke smaak en veelzijdigheid. Vaak gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met kruiden zoals venkel, knoflook, peper en soms een vleugje nootmuskaat, vormt het een onmisbaar ingrediënt in tal van gerechten. Italiaanse worsten, zoals salsiccia, worden gebruikt in stoofschotels, pastasauzen en risotto’s. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld salsiccia met tomatensaus en pappardelle, waar de hartige smaak van het worstvlees perfect samengaat met de frisse tomaten.
Ook wordt worstvlees vaak verkruimeld en gebakken als basis voor pizza-toppings of vullingen voor groenten zoals paprika’s en courgettes. Deze traditionele toepassingen benadrukken hoe worstvlees een belangrijke rol speelt in de Italiaanse keuken.
Hoe kom je aan worstvlees?
In Italië kun je zelfs worstvlees vinden dat los verkrijgbaar is (dus niet in een worstvel zit). In Nederland kun je dat niet zo vinden, maar haal je het gewoon zelf uit worstjes die je open snijdt. We raden je wel aan om lekkere varkensworstjes (deze zijn wat vetter dan runderworstjes) te kopen. Want hoe smaakvoller de worst, des te smaakvoller de smaak van je uiteindelijke pastasaus. Ga dus bij voorkeur naar de slager of neem de lekkere Italiaanse venkelworsten van Brandt & Levie uit de winkel. Kun je deze niet vinden, natuurlijk geen probleem. Ook supermarktworst doet het prima.

Vegetarische pasta met worstvlees
Wij eten ook vaak vegetarisch Italiaanse gerechten. Een vegetarische pasta met worstvlees klinkt natuurlijk gek, maar dat kan ook gewoon. Vervang de varkensworstjes dan door eenzelfde hoeveelheid goede vegetarische worstjes. Vegetarische worstjes moet je zelf vooraf wel wat kleiner maken, want die vallen niet van zichzelf zo uit elkaar als varkensworstjes. Het is lekker om de stukjes niet te klein te maken.
Pasta met worstvlees en pittige tomatensaus
Benodigdheden
Ingrediënten
- 250 gram pasta korte pasta, zoals casarecce op penne
- 2 varkensworstjes of vega variant
- 1 kleine ui
- 1 rode chilipeper fijngesneden
- 1 blik tomatenblokjes
- scheut witte wijn
- oregano vers of gedroogd
- peper en zout
- Parmezaanse kaas gerapst (optioneel)
Instructies
- Kook de pasta in gezouten water tot deze al dente is.
- Haal intussen het worstvlees uit de worstvellen. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en voeg het worstvlees, de ui en de chilipeper toe. Breek het worstvlees al roerende in kleinere stukjes en bak totdat deze gaar is.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe aan het worstvlees en een flinke scheut witte wijn. Voeg ook wat oregano toe naar smaak. Zet het vuur middelhoog en laat pruttelen totdat de saus wat is ingekookt. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de pasta toe aan de tomatensaus en verhit samen nog even goed, zodat de saus mooi aan de pasta blijft plakken. Serveer en rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over. Buon appetito!