Op doordeweekse avonden wil je soms snel even een lekker pasta in elkaar zetten. Daarvoor is deze pasta Arrabbiata (ook wel genoemd pasta all’arrabbiata of penne arrabiata) uitermate geschikt voor. Met slechts vier ingrediënten is de saus eenvoudig en snel te maken. Maar ontzettend lekker van smaak door de tomaten en de lichte pittigheid van de chilipepers.
Pasta arrabbiata, een pasta uit Rome
De pasta all’arrabiata is van oorsprong een typisch pastagerecht uit Rome. Dit simpele pastagerecht wordt vaak met penne geserveerd en heeft, naast de pasta zelf, maar vijf ingrediënten. Te weten tomaten, knoflook, gedroogde chilipepers, peterselie en olijfolie. Het is daarmee een voorbeeld van een gerecht uit de cucina povera, vanwege de goedkope ingrediënten die worden gebruikt.
Pasta arrabiata is een jonge klassieker
Leuk om te weten is penne all’arrabiata helemaal geen eeuwenoud Italiaans recept is. Het gerecht werd waarschijnlijk pas in de jaren ’50 of ’60 van de 20ste eeuw uitgevonden in Rome. De naam arrabbiata (of arrabiata) komt van het Italiaanse woord ‘arrabbiato’. Dit betekent zoiets als boosheid of kwaadheid: de pit in het gerecht laat je hoofd rood aanlopen alsof je boos bent.
Er is een anekdote die beweert dat het gerecht is ontstaan in een restaurant in Rome, waar een klant vroeg om een zeer pikante saus voor zijn pasta. De chef-kok, zonder veel ingrediënten bij de hand, gebruikte rode pepers om de gewenste pittige smaak te bereiken. De klant vond de smaak zo pittig en kruidig dat hij de saus “arrabbiata” noemde,
Je kunt natuurlijk gelukkig lekker zelf bepalen hoe pittig je je eigen pasta arrabiata maakt. Wij houden zelf wel van een beetje pit, maar het moet natuurlijk nog wel lekker blijven, dus pas de hoeveelheid chilipeper vooral aan aan je eigen smaak.
Serveer je Arrabiata met een frisse salade
Het is lekker om bij de pasta arrabbiata een lekkere frisse salade te serveren, zoals deze spinaziesalade met geroosterde tomaten of een simpele salade Caprese.
Heb je zin in een lekker pasta, maar weinig tijd om te koken? Lees dan ook eens onze blog “5 snelle pasta voor door de week“.
Pasta arrabbiata uit Rome
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook gepeld
- 2 of 3 kleine gedroogde chilipepers Afhankelijk hoe pittig je het wilt
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 eetlepels peterselie gehakt
- 350 gram pasta Bijvoorbeeld Penne
- Parmezaanse kaas Geraspte Parmezaanse kaas voor er over
Instructies
- Verhit de olie in de pan. Pel de knoflookteen en verkruimel de gedroogde chilipepers en voeg toe. Bak ongeveer twee minuten totdat de knoflook een beetje begint te kleuren. Pas op dat de chilipeper niet verbrand.
- Voeg de tomaten toe in de pan en laat ongeveer tien minuten pruttelen totdat de saus wat is ingedikt. Breng de saus op smaak met zout.
- Kook de pasta al dente. Giet de pasta af, maar zorg dat er nog een beetje kookvocht aan de pasta zit (dit helpt straks met binden van de saus).
- Voeg de pasta toe aan de tomatensaus en roer even goed door op laag vuur, totdat de saus mooi glanst en aan de pasta blijft plakken. Voeg op het einde de gehakte peterselie toe en roer nog een keer goed door.
- Buon appetito!