Wij gaan ontzettend graag naar Sicilië, onder andere vanwege de fantastische keuken. De Siciliaanse keuken is vaak heel anders dan in de rest van Italië. Dit komt omdat het eiland in de afgelopen eeuwen door verschillende volkeren is overheerst, die allemaal de Siciliaanse keuken hebben beïnvloed. Vandaag geven we je het recept voor pasta alla Siciliana met aubergine, geroosterde paprika en ansjovis!

Aubergine in pasta alla Siciliana
In de Siciliaanse keuken is de aubergine absolute koning van de groenten. Deze groente is onmisbaar in talloze traditionele gerechten en komt vooral tot zijn recht wanneer hij wordt gebakken, gegrild of gestoofd in olijfolie. Van de iconische pasta alla Norma tot de zoetzure caponata, aubergine staat symbool voor de Arabisch-Mediterrane invloeden die de Siciliaanse keuken zo bijzonder maken. Dankzij het vermogen om smaken op te nemen, vormt aubergine een perfecte match met ingrediënten als tomaat, basilicum, knoflook en zoute accenten zoals ricotta salata of ansjovis.

Welke pasta gebruiken?
Bij pasta alla Siciliana draait het niet alleen om de saus, maar ook om de keuze van de pasta. Traditioneel wordt dit gerecht vaak geserveerd met korte pasta zoals penne rigate, rigatoni of fusilli. Deze pastasoorten hebben ribbels of holtes die perfect de rijke saus met stukjes aubergine en tomaat vasthouden. Je kunt echter ook prima kiezen voor spaghetti of bucatini, zoals wij deze keer hebben gedaan. Wat je ook kiest, zorg dat de pasta al dente wordt gekookt — zo blijft hij stevig genoeg om de smaken van dit klassieke Siciliaanse gerecht goed tot hun recht te laten komen.

Gebakken broodkruim over je pasta
Het toevoegen van gebakken broodkruim aan je pasta is een heerlijke Siciliaanse traditie die zorgt voor extra smaak en textuur. Dit eenvoudige ingrediënt wordt vaak gebruikt in de Zuid-Italiaanse keuken om gerechten een knapperige, hartige topping te geven. Het broodkruim bak je even aan in olijfolie met een beetje knoflook en soms kruiden zoals oregano. Heel simpel, maar onzettend lekker!
Andere gerechten met aubergine
Neem vooral ook eens een kijkje bij onze andere gerechten met aubergine. Zo hebben we een recept voor gefrituurde aubergine. Maar ook aubergine uit de oven met tomaten en mozzarella en het recept voor gevulde aubergine met een krokant korstje.
Pasta alla Siciliana met aubergine, geroosterde paprika en ansjovis
Ingrediënten
- 400 gram pasta bijv. penne, rigatoni of spaghetti
- 1 grote aubergine
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 5 ansjovisfilets gehakt
- 400 gram tomatenblokjes in blik
- 2 eetlepels zwarte olijven
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 geroosterde gele paprika in reepjes
- 1 handje verse basilicumblaadjes
- zout en peper naar smaak
- geraspte pecorino of ricotta salata optioneel, om te serveren
Instructies
- Snijd de aubergines in blokjes van 1 cm. Bestrooi licht met zout en laat 60 minuten uitlekken in een vergiet (zo verliezen ze wat vocht en bitterheid). Spoel af, dep droog met keukenpapier.
- Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes goudbruin en gaar.
- Voeg dan de knoflook en de ansjovis toe en bak even mee. Voeg daarna de tomaten, de olijven en kappertjes toe en laat 10–15 minuten pruttelen tot de saus indikt. Voeg aan het einde de paprika en basilicum toe.
- Kook intussen de pasta al dente in ruim gezouten water volgens de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookwater.
- Meng de pasta erdoorheen en voeg indien nodig een scheutje kookwater toe om alles goed te binden.
- Serveer direct, eventueel met wat geraspte ricotta salata of pecorino erover.