Je kent het vast wel: je hebt weinig tijd of zin om te koken, maar je hebt wel zin in een lekkere maaltijd. Je kunt natuurlijk eten bestellen, maar denk dan aan dit basisrecept voor pasta aglio olio e peperoncino. Oftewel pasta met knoflook, olie en rode chilipeper. Deze pasta staat echt binnen 15 minuten op tafel en is een van onze favoriete klassieke Italiaanse pasta recepten.
Welke pasta voor aglio olio gebruiken?
Je gebruikt voor een pasta met knoflook, olie en rode peper bij voorkeur een lange dunne pasta. Denk dus aan spaghetti of linguine. Deze pasta is het bestes omdat ze de dunne saus goed absorberen en goed mengen met de ingrediënten. Omdat pasta aglio olio zo weinig ingrediënten heeft raden we je aan om te kiezen voor een goed merk pasta (in de supermarkt zijn dat Molisana en De Cecco). Met goede pasta kun je veel beter al dente koken en blijjft ook veel beter in vorm bij het mengen in de pan. Het resultaat en de smaak zijn bovendien veel beter.
Maak de saus voor aglio olio met het kookvocht
Het leuke aan dit eenvoudige gerecht is dat je voor de ‘saus’ gebruikmaakt van olijfolie en een flinke lepel van het kookvocht van de pasta. In het pasta kookwater zit namelijk veel zetmeel dat uit de pasta komt. Wanneer je dit gebruikt in de pan om je saus te maken, zal het zetmeel in het kookvocht ervoor zorgen dat de saus bindt. Verwacht overigens geen echte vloeibare saus, zoals bij pasta met tomatensaus, maar een mooie glanzende coating rond je pasta.
Net als de kwaliteit van je pasta (spaghetti) voor pasta met knoflook en olie, is ook de kwaliteit van je olijfolie belangrijk. Gebruik het liefst een goede extra vergine olijfolie, want dat maakt een wereld van verschil.
Verse chilipeper of gedroogde chilipeper gebruiken
Je gebruikt voor dit gerecht verse rode chilipepers. Als je die niet hebt, dan kun je het vervangen door gedroogde chilivlokken. Ook lekker, maar je mist dan de mooie felrode stukjes kleur in het eindresultaat. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel chilipeper je lekker vind in de pasta aglio olio.
Meer inspiratie
Heb je weinig tijd om te koken? Neem dan ook eens een kijkje bij onze recepten voor snelle pasta voor door de week. Wil je een lekker gezond bijgerecht bij de spaghetti aglio olio e peperoncino? Kijk dan eens bij de lekkerste bijgerechten en salades voor bij de pasta.
Pasta aglio olio, basisrecept voor pasta met knoflook en olie
Ingrediënten
- 250 gram spaghetti
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 1 rode chilipeper fijngehakt
- 20 gram peterselie gehakt
- 6 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- zout en peper
Instructies
- Kook de pasta in ruim gezouten water al dente en schep een ruime beker kookvocht uit de pan. Giet daarna de pasta af.
- Verhit 4 eetlepels olie met de knoflook en rode pepers in een ruime pan. Zet het vuur laag als de knoflook begint te kleuren en voeg een soeplepel kookvocht toe, en roer zodat er een saus ontstaat.
- Voeg vervolgens de pasta toe en roer goed door, zodat alle pasta bedekt is met saus. Voeg daarna 2 eetlepels olie toe en eventueel nog wat kookvocht als de pasta te droog is.
- Strooi de peterselie over de pasta en roer voor een laatste keer door. Bestrooi met zout en peper en serveer direct. Buon appetito!