De laatste paar jaar zie je rond de feestdagen steeds vaker mooi ingepakte panettones in de winkel. Een pannetone is een typisch Italiaans kerstbrood en is voor de Italianen wat voor ons de kerststol is: iets dat niet mag ontbreken tijdens kerst. Je kunt een panettone natuurlijk gewoon kopen in de winkel, maar leuker (en lekkerder) is het om ‘m zelf te maken!
Wat is een panettone?
Een panettone is een luxueus Italiaans kerstbrood dat zijn oorsprong vindt in Milaan en werd gegeten door de rijken. Het brood, of eigenlijk is bijna meer een cake, is gevuld met allerlei lekkere dingen.
Traditioneel zitten er in een klassieke panettone in ieder geval rozijnen en geconfijt fruit in. Je ziet ze ook vaak met stukjes chocolade of andere lekkere dingen.
Het brood lijkt een beetje op de pandoro (oorspronkelijk uit Venetië). Een plak panettone eet je met koffie of thee, maar is ook heel lekker zoete wijn of met bubbels.
Snelle panettone
Een originele panettone is bijzonder arbeidsintensief om te maken. Met name vanwege het gebruik van een moederdeeg in plaats van gist (zoals je ook gebruikt bij het maken van zuurdesembrood).
Het recept dat we je hieronder geven is daarom een snellere en veel makkelijkere variant waarin we gist gebruiken.
Springvorm voor panettone
Het brood rijst flink en wordt normaal gesproken gebakken wordt in een ronde, hoge vorm van papier of metaal. Zelf hebben we een springvorm in de juiste maat gekocht, wat ook heel goed werkt.
De springvorm van de panettone heb ik wel even ingevet en bekleed met bakpapier om er zeker van te zijn de panettone los zou komen van de vorm.
Het is sowieso slim om een echt hoge vorm te nemen, omdat het deeg zeker verdubbeld in volume tijdens de laatste keer rijzen en daarna nog een beetje tijdens het bakken.
Makkelijke klassieke panettone voor de kerst
Equipment
- Panettonevorm (papier of metalen vorm) – diameter circa 6 cm, hoogte circa 12cn
- Keukenmixer met deeghaak
Ingrediënten
- 180 ml water
- 3 eidooiers
- 2 eieren
- 1 citroen, alleen de geraspte schil
- 1 sinaasappel, alleen de geraspte schil
- 3 theelepels vanille extract
- 250 gram manitoba-meel als je dit niet kunt vinden, dan kun je dit vervangen door gewone bloem
- 240 gram gewone bloem
- 100 gram suiker
- 7 gram instant gist
- 1 theelepel zout
- 110 gram zachte boter
- 100 gram rozijnen
- 100 gram stukjes geconfijt fruit
- 50 gram chocola, in grove stukken gehakt
- 50 ml rum
Instructies
- Doe de rozijnen en het gekonfijte fruit in een schaaltje en giet de rum erbij en laat dit weken totdat je het door het deeg gaat mengen.
- Meng in een kom de eidooiers, de eieren, het water, het vanille extract en de zest tot een mooi glad mengsel.
- Meng in de kom van je mixer de bloem, de gist, het zout en de suiker.
- Doe het eimengsel in de kom met het bloemmengsel en kneed met de deeghaak van je machine tot een mooi glad, plakkerig deeg. Dit is geen deeg om met je handen te kneden 🙂
- Voeg de zachte boter toe aan het deeg en meng net zo lang tot alles goed is gemengd en de boter helemaal is opgelost. Dek de kom nu af met een stuk huishoudfolie en laat het deeg circa 1,5 uur rijzen op een warme plek.
- Vet je bakvorm in en bekleed deze vervolgens aan de binnenzijde met bakpapier.
- Meng het geweekte fruitmengsel door het deeg en roer ook de stukjes chocola door het deeg. Als het goed is gemengd giet je het deeg in de panettone vorm. Laat je deeg nu circa een uur rijzen (onafgedekt) totdat het deeg de rand van je vorm heeft bereikt. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
- Bak de panettone nu in de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin. Prik met een satéprikker in de cake om te checken of het gaar is van binnen. Haal de panettone dan uit de oven en laat het in het bakblik helemaal afkoelen. Buon appetito!