Klassieke Torta Caprese met amandel en walnoten

22

De torta Caprese is een klassiek Italiaans dessert uit de Italiaanse keuken dat ooit per ongeluk werd uitgevonden op het eiland Capri. Met deze chocoladetaart met amandelmeel maak je zeker weten indruk op je gasten. Door het gebruik van amandelmeel gebruik je helemaal geen bloem of meel in de Caprese taart, waardoor dit een glutenvrije taart is. Wij geven je hieronder het recept van de klassieke torta Carprese met amandel en walnoten.

Waar komt torta Caprese vandaan?

De Caprese taart heeft net als de salade Caprese haar oorsprong op het Italiaanse eiland Capri, voor de kust van Napels. Het verhaal gaat dat de Torta Caprese per ongeluk werd uitgevonden in de jaren 1920. Een lokale chef op Capri, Carmine di Fiore, was een taart aan het bakken voor een groep bezoekers. Hij vergat bloem toe te voegen aan het beslag, maar tot zijn verrassing bleek de taart een succes: een lekker luchtige en smeuïge chocoladetaart. Sindsdien is de torta Caprese een hele populaire taart en zijn er vele varianten van gemaakt.

Klassieke torta Caprese
Klassieke Caprese taart

Wat maakt Torta Caprese bijzonder?

De Torta Caprese onderscheidt zich met name doordat de taart helemaal geen bloem bevat. Hierdoor is de taart glutenvrij. In plaats van bloem wordt fijn gemalen amandelmeel gebruikt, wat zorgt een zachte, bijna fudge-achtige textuur. Veel recepten voegen een scheutje likeur toe, zoals Amaretto, limoncello of rum, om nog meer smaak toe te voegen. In ons recept hieronder vervangen we een derde deel van de amandelen door walnoten. Dit geeft de taart een nog betere smaak vinden wij. De taart is ontzettend lekker en lijkt wellicht moeilijk om te maken, maar niets is minder waar!

Klassieke torta Caprese met amandel en walnoot
Klassieke Caprese taart met amandel en walnoot

Hoe serveer je Caprese taart?

Traditioneel wordt de torta bestrooid met een dun laagje poedersuiker en geserveerd met een kop sterke espresso. Als je de taart serveet als dessert kun je het combineren met een bolletje vanille-ijs of een schepje mascarpone. Wij serveren er zelf ook graag een lekker glaasje (zelfgemaakte) limoncello bij.

Zo bewaar je torta Caprese

Je kunt de torta een paar dagen prima bewaren buiten de koelkast in een taartdoos. Wij vinden dat de smaak en structuur van de taart na een of twee dagen zelfs nog wat beter wordt. Als je veel taart overhoudt (wat we ons niet kunnen voorstellen), dan kun je de Caprese taart ook invriezen. Hou er wel rekening mee dat de structuur van de taart dan wat minder wordt.

Andere lekkere Italiaanse taarten

We houden van het bakken van Italiaanse taarten en cakes. Kijk voor taart inspriratie bijvoorbeeld ook eens bij onze recepten voor Italiaanse citroencake met polenta, chocoladetaart met nootjes (zonder oven) of een hele makkelijke perentaart (torta di pere).

Klassieke torta Caprese met amandel en walnoot

Klassieke Torta Caprese met amandel en walnoten

Maak zelf deze heerlijke smeuïge Torta Caprese, de klassieke glutenvrije Italiaanse chocoladetaart van Capri! Perfect als dessert of overdag bij een kop koffie!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 31 minuten
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • taartvorm 24 cm
  • mixer
  • spatel
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 200 gram pure chocolade
  • 8 eieren gesplitst
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 gram boter kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 200 gram amandelen fijngehakt (in de keukenmachine)
  • 100 gram walnoten fijngehakt (in de keukenmachine)

Instructies
 

  • Bekleed een springvorm van 24 cm met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de chocolade in een glazen of metalen schaal en smelt deze boven een pan heet water (au bain-marie). Haal de schaal van de pan als alle chocola gesmolten is en laat afkoelen.
  • Hak de amandelen en walnoten fijn in de keukenmachine. Het is lekker om alles niet helemaal te fijn te malen, zodat je straks nog wat stukjes noot in de taart hebt.
  • Klop de eiwitten samen met de citroensap tot stijve pieken.
  • Doe de boter en de suiker in de kom en klop dit tot een luchtige massa. Meng daarna de gehakte noten, de chocolade en de eidooiers goed door elkaar. Vouw als laatste de eiwitten er voorzichtig door met een spatel.
  • Doe het beslag in de beklede taartvorm en bak de taart 60 minuten in de oven. Houdt in de gaten dat de bovenkant niet verbrand. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi de taart voor serveren met poedersuiker. Buon appetito!
Trefwoorden capri, taart
We zijn benieuwd naar het resultaat!Deel je foto met ons via Instagram via @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close