In de Italiaanse keuken draait het eigenlijk altijd om mooie en smaakvolle producten. Hiermee kun je vaak eenvoudige, maar ontzettend lekkere dingen maken. De salade Caprese is hier een uitstekend voorbeeld van. Een insalata Caprese bestaat ‘officieel’ namelijk maar uit vier ingrediënten: rode tomaten, buffelmozzarella, basilicum en olijfolie. Deze keer geven we jullie dus het recept voor de klassieke salade Caprese, met twee kleine toevoegingen.
Capri
Iedereen kent de naam Caprese waarschijnlijk wel, maar wist je dat deze salade zijn naam te danken heeft aan het Italiaanse eilandje Capri? Dit eilandje ligt voor de kust van Napels. De regio Campania, waarvan Capri onderdeel is, staat bekend om de zeer smaakvolle tomaten (zoals de San Marzano tomaat) en de fantastische buffelmozzarella die er vandaan komen.
Wij hebben ooit zelf eens overnacht op een agriturismo in de buurt van Napels die buffels hield voor de kaasproductie. De buffelmozzarella uit deze streek word gezien als ‘de echte’ buffelmozzarella (DOP keurmerk).
Kwaliteit van de producten
Juist omdat deze klassieke insalata Caprese uit slecht vier ingrediënten bestaat, is het wel belangrijk dat de ingrediënten die je gebruikt smaakvol zijn. Als je in de gelegenheid bent, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar mooie tomaten, het liefst natuurlijk vers uit de tuin in de zomer.
Buiten het seizoen kun je natuurlijk ook wat van die kleinere smaakvolle tomaatjes nemen. Je kunt voor deze Caprese salade gewone mozzarella gebruiken, maar als je lekkere buffelmozzarella kunt vinden raden we je dat zeker aan.
De salade is het lekkerste met een mooie extra vergine olijfolie. Zelf hebben wij voor salades altijd een andere fles olijfolie (iets duurder, veel smaakvoller) dan waar we mee koken.
Salade Caprese als snel bijgerecht
Een salade Caprese kun je als een heerlijk bijgerecht serveren bij je maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere spaghetti met gerookte makreel of de zomerse spaghetti met avocadopesto. Ook staat deze salade natuurlijk fantastisch op tafel als je een buffet maakt of bij de barbecue.
Klassieke salade Caprese (insalata Caprese)
Ingrediënten
- 500 gram tomaten Zorg voor smaakvolle tomaten
- 2 bollen buffelmozzarella
- 1 handje basilicumblaadjes
- 2 eetlepels pijnboompitjes geroosterd
- scheut olijfolie extra vergine
- scheut balsamico azijn
- peper en zout
Instructies
- Snijdt de tomaten in plakken of grove stukken
- Leg de tomaten op een grote schaal of verdeel ze over vier borden
- Snij de buffelmozzarella in plakjes en verdeel deze over de salade
- Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan
- Verdeel de basilicumblaadjes over de tomaten en mozzarella. Als je grote blaadjes hebt, scheur ze dan wat kleiner
- Besprenkel de salade met de olijfolie en balsamico-azijn naar smaak. Kijk met de balsamico wel een beetje uit, want dit kan snel overheersen.
- Verdeel de geroosterde pijnboompitten over de salade en breng de Caprese salade nog even op smaak met wat versgemalen peper en zout.
- Buon appetito!