We hebben van die Italiaanse gerechten die we zo vaak maken, dat we gewoonweg vergeten om er een recept van te maken voor onze foodblog. Bleek dat we dus nog helemaal geen recept voor Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum op Foodhunting Italia te hebben staan. Dat zetten we dus nu even recht! Met dit eenvoudige basisrecept voor een heerlijk knapperige bruschetta met tomaten maak je elke keer weer een feestje.
Soorten topping voor bruschetta
Er zijn ontzettend veel soorten bruschette (=meervoud van bruschetta)) die je kunt maken. De naam “bruschetta” is een verkleinwoord van het Italiaanse woord “bruscare”, wat verwijst naar het roosteren of grillen. Bruschetta is dus “geroosterd brood” in het Italiaans. De bruschetta met tomaten, knoflook een basilicum is de bekendste variant van de bruschette. Ik denk dat iedereen die wel eens ergens heeft gegeten in Italië of een Italiaans restaurant. Je kunt echter eindeloos variëren met de smaken van de toppings, zoals met bruschetta met tuinerwten puree, bruscheta met vijgen en geitenkaas of bruschetta met rauwe ham. Wat ook lekker is om over de topping van je bruschetta wat zelfgemaakte spicy chili-olie te sprenkelen voor een pittige kick.
Soorten brood voor bruschetta met tomaat
Voor bruschetta met tomaat kun je verschillende soorten (oud) brood gebruiken. Waar je wel voor moet zorgen is dat je stevig brood hebt. Met een gewoon sneetje Nederlands brood lukt het wat minder goed. Goed brood voor bruschetta is ciabatta. Ciabatta is een klassiek Italiaans brood met een stevige korst en een zachte, luchtige binnenkant. Het heeft een uitstekende textuur voor bruschetta, want daar kunnen de sappen van de tomaten goed intrekken. Je kunt ook rustiek landbrood gebruiken, want dat is ook stevig met een dikkere korst en een compactere kruimel. En natuurlijk kun je stokbrood gebruiken, als je dunne, knapperige bruschetta wilt. Al lijken ze dan echter meer op “crostini”. Lees daarover meer hieronder.
Tip: gebruik oud brood dat je over hebt voor het maken van de bruschetta, want je roostert het brood toch! Zonde dus om weg te gooien als je er bruschette van kunt maken.
Verschil tussen bruschetta & crostini
In Italië kom je naast bruschetta ook crostini tegen. Ook knapperige stukjes brood met heerlijke toppings. Maar wat is dan het verschil tussen die twee? Of zijn bruschetta en crostini hetzelfde? Het lijkt inderdaad erg op elkaar, maar crostini zijn vooral wat dunner en worden van een wat kleiner brood gesneden, zoals stokbrood. Het zijn dus wat meer eenhapsgerechtjes dan bruschetta. Crostini zie je daarom ook vaak als fingerfood tijdens een aperitivo (Spritz, biertje of een glas wijn met lekkere kleine hapjes) en bruschetta als voorgerecht.
Bruschetta met tomaat is trouwens ook heerlijk als onderdeel van een Italiaanse borrelplank. Wat ook lekker is om bruschette te maken bij soep, zoals Italiaanse tomaten en courgettesoep of de Toscaanse soep met cavolo nero.
Heerlijk Italiaanse bruschetta met tomaat recept | eenvoudig en smaakvol!
Ingrediënten
Ingrediënten
- 4 grote sneetjes stevig brood bijvoorbeeld ciabatta
- 4 rijpe tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 8-10 verse basilicumblaadjes
- extra vierge olijfolie
- chili-olie optioneel
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Voorbereiding
- Was de tomaten en basilicumblaadjes goed.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom.
- Hak de basilicumblaadjes fijn en voeg ze toe aan de tomaten.
- Pers één teentje knoflook uit boven de kom met tomaten en basilicum.
- Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe aan het tomatenmengsel.
- Breng op smaak met zout en peper naar eigen voorkeur en meng alles goed door elkaar.
- Laat het tomatenmengsel minstens 15-20 minuten staan om de smaken te laten mengen terwijl je het brood bereidt.
Het brood toasten
- Verwarm een oven op 180 graden of een grillpan op middelhoog vuur.
- Besprenkel de plakjes brood aan beide kanten met een scheutje olijfolie en rooster de sneetjes brood aan beide zijden tot ze licht goudbruin en knapperig zijn.
- Haal de geroosterde sneetjes brood uit de pan en wrijf de overige knoflookteen aan één kant van elk sneetje.
Het serveren
- Schep het tomatenmengsel royaal op de kant van het brood waar je de knoflook op hebt gewreven.
- Druppel eventueel een beetje spicy chili-olie over de bruschetta als je van een beetje pit houdt (optioneel).
- Garneer met extra basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.