Vorig jaar waren we op vakantie in Zuid-Italië. We verbleven een deel van de reis in de regio Puglia, dus in de hak van de laars. Je kunt in Puglia heerlijk eten, maar de keuken is echt heel anders dan het midden en noorden van Italië. Het zuiden van Italië staat namelijk echt bekend om haar cucina povera (de armeluiskeuken) en om de invloeden uit Griekenland en het Midden-Oosten, zoals gerechten met aubergine. Deze keer maken we daarom heerlijke gevulde aubergine met een knapperig korstje uit de oven geïnspireerd op onze trip naar Puglia.
Gevulde aubergine oftewel melanzane ripiene
Het gerecht wordt in het Italiaans ‘melanzane ripiene’ genoemd. Dit betekent in het Nederlands dus gewoon gevulde aubergine. In dit auberginerecept gaan we de aubergines vullen met een heerlijke vulling van o.a. aubergine, tomaten, kaas en oud brood. Het is trouwens handig als je grote aubergines gebruikt voor dit gerecht, want die zijn wat makkelijker leeg te halen zonder dat je door het schilletje heen prikt.
Neem de tijd voor deze gevulde aubergine
Dit gerecht met de gevulde aubergine is heel eenvoudig te maken. Zorg wel dat je de tijd neemt om het te bereiden, want je moet de aubergines even zouten als je ze hebt uitgehold. Ook moeten de gevulde aubergines een minuut of 30 in de oven/grill om gaat te worden. Daarna zet je de gevulde melanzane nog heel even onder de hete grill om er echt een knapperig goudbruin korstje op te krijgen. Het kost dus even wat tijd, maar dit gerecht wordt juist lekkerder omdat de smaken goed kunnen intrekken.
Vegetarische recepten met aubergine
Aubergine is typisch zo’n ingrediënt dat je veel tegenkomt in het zuiden zoals op Sicilië en in Puglia. Aubergines zijn heel geschikt voor vegetarische recepten. Wij zijn zelf echt dol op vegetarische recepten met aubergine. Eerder maakten we bijvoorbeeld een heerlijke melanzane alla parmigiana, een pasta met gefrituurde aubergineblokjes en de superlekkere aubergine uit de oven met mozzarella en tomaten.
Buon appetito!
Gevulde aubergine met een knapperig korstje uit de oven
Equipment
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 150 gram oud brood
- 10 kleine trostomaten
- 1 bol mozzarella
- handje verse basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels Parmezaamse kaas
- broodkruimels of paneermeel
- olijfolie (extra vergine)
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de aubergines doormidden in de lengte. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit, maar zorg ervoor dat je niet door de schil heen steekt. Je gaat ze namelijk straks vullen. Bewaar het vruchtvlees in een schaal.
- Leg de holle aubergines in een overschaal en bestrooi ze met zout. Laat even staan.
- Snij of scheur het oude brood in stukken en doe in een kom. Voeg hier wat water aan toe zodat het kan weken.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg het vruchtvlees van de aubergine toe. Bak het al roerend een paar minuten tot het wat zachter is geworden. Zet het vuur uit en laat even staan.
- Snij de tomaten in kleine stukjes. Knijp het geweekte brood goed uit en voeg vervolgens het geweekte brood toe aan de tomaten.
- Hak de aubergine pulp en de mozzarella heel fijn met een mes en voeg het toe aan het tomatenmengsel. Voeg vervolgens het gehakte teentje knoflook, de gehakte basilicum en de oregano toe aan het mengsel. Meng alles goed door.
- Voeg een de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door. Je hoort een mooi stevig mengsel te krijgen. Breng op smaak met wat zout en een lekker scheut olijfolie.
- Vul de aubergines met de vulling en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de aubergines met een lekkere laag broodkruim. Sprenkel er vooral nog wat olijfolie overheen voor een mooi knapperig korstje.
- Bak de aubergines circa 30 minuten in de oven en zet daarna nog een paar minuten de grill aan als je die hebt. Zo krijg je een extra mooi resultaat. Haal uit de oven en serveer. Buon appetito!
Op hoeveel graden?