Wij gaven laatst een groot feest voor familie en vrienden, waarbij we natuurlijk ook zorgden voor lekker zelfgemaakte hapjes. Een van de hapjes die wij maakten waren gefrituurde aubergineballetjes. Deze polpette di melanzane waren een enorm succes en vele gasten vroegen ons om het recept. De gefrituurde balletjes van aubergine zijn heel makkelijk te maken en zijn helemaal vegetarisch!
Gefrituurde aubergineballetjes uit het zuiden van Italië
Deze heerlijke balletjes van gepofte aubergine komen traditioneel uit de zuidelijke regio’s van Italië, zoals Sicilië, Campanië en Calabrië. Niet zo gek, want de zuidelijke delen van Italië hebben in het verleden veel invloeden uit het Midden-Oosten gehad. Een van de ingrediënten die je in het zuiden veel tegenkomt is daarom de aubergine (melanzane in het Italiaans). Lees hier ook over in onze blog over Melanzane alla Parmigiana.
Polpette di melanzane frituren
Er zijn verschillende recepten voor de polpette di melanzane, maar wat ons betreft zijn de gefrituurde aubergineballetjes het lekkerste volgens het recept hieronder. Dus met lekker veel geraspte Parmezaanse kaas een gepaneerd korstje erom. Het mengsel voor de balletjes is heel goed van te voren te maken en ook het paneren kun je van te voren doen. Het frituren van de aubergine balletjes zou ik wel op het laatste moment doen, want dan behouden ze hun heerlijke knapperige korstje.
Polpette als onderdeel van je Italiaanse borrelplank
Je kunt de gefrituurde aubergineballetjes heel goed als snack serveren op een feestje. Het is ook een heel leuk hapje tijdens de aperitivo op je zelfgemaakte Italiaanse borrelplank. Je serveert de polpette di melanzane met een partje citroen voor een klein zuurtje. De balletjes zijn trouwens heel erg lekker bij een glas witte Italiaanse wijn en ook bij bier.
Leuk om te weten voor bierliefhebbers: we proefden de gefrituurde aubergine balletjes tijdens ons feestje bij ‘stout’ bier (donkerbruin/zwart bier) en dat was echt een match made in heaven!.
Gefrituurde aubergineballetjes (Polpette di Melanzane)
Equipment
- Thermometer
Ingrediënten
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 100 gram broodkruimels paneermeel / panko
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 ei
- 1 handje peterselie fijngehakt
- zout en peper naar smaak
- paneermeel voor de coating
- olie voor het bakken
Instructies
Aubergines roosteren
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Prik met een vork enkele gaatjes in de aubergines en leg ze op een bakplaat.
- Rooster de aubergines in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 60 minuten, of tot ze zacht zijn van binnen en de schil gerimpeld is.
- Haal de aubergines uit de oven en laat ze afkoelen.
Auberginevulling bereiden
- Snijd de afgekoelde aubergines doormidden en schep het vruchtvlees eruit met een lepel.
- Doe het vruchtvlees in een kom en prak het fijn met een vork.
- Voeg de fijngehakte knoflook, peterselie, broodkruimels, geraspte Parmezaanse kaas en ei toe aan de kom.
- Breng op smaak met zout en peper naar smaak. Meng alles goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Het vormen van de aubergineballetjes
- Neem een beetje van het auberginemengsel en rol het tussen je handpalmen tot een balletje ter grootte van een walnoot.
- Herhaal dit proces tot al het auberginemengsel op is en je aubergineballetjes hebt gevormd.
- Rol de balletjes door het paneermeel, zodat ze mooi zijn bedekt
Het bakken van de aubergineballetjes
- Verhit een pannetje met olie in op middelhoog vuur tot +- 180 graden
- Bak de aubergineballetjes in porties, zodat de olie niet te hard afkoelt als je de balletjes frituurt
- Bak de balletjes goudbruin en knapperig, dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
- Haal de gebakken aubergineballetjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.