Een klassiek dessert in de Italiaanse keuken is natuurlijk de tiramisu. Bijna bij elk Italiaans restaurant staat het wel op de kaart. Normaal gesproken maak je tiramisu met espresso, maar je hebt ook vele varianten op tiramisu. Wij geven je het recept voor citroen tiramisu met limoncello en rood fruit.
Tiramisu zonder koffie
Deze citroen tiramisu een superlekker toetje dat je heel makkelijk kunt maken voor een grotere groep mensen. Deze tiramisu maak je bovendien helemaal zonder koffie. Als je dus huisgenoten of gasten hebt die geen koffie lusten of er niet goed tegen kunnen, dan kun je deze tiramisu zonder koffie serveren. Als je tiramisu zonder alcohol wilt maken voor de kinderen, dan kun je de limoncello natuurlijk ook weglaten.
Kijk ook eens bij ons recept voor Birramisu. Dat is een heerlijke zelfgemaakte tiramisu met zwaar donker bier, zoals bijvoorbeeld een russian imperial stout.
Maak citroen tiramisu met lange vingers of Savoiardi
Tiramisu wordt in Italië gemaakt met Savoiardi. Dat zijn koekjes die erg lijken op onze lange vingers. Savoiardi zijn echter wat groter en wat breder dan onze lange vingers. Als je in de supermarkt savoiardi kunt vinden, neem die vooral. Als dat niet lukt, dan zijn lange vingers een prima alternatief.
Kies zelf je topping voor de citroen tiramisu
Wij gebruiken in dit recept gemengd rood fruit als topping voor onze citroen tiramisu. Je kunt natuurlijk variëren welk fruit je er op doet. Net wat je lekker vindt. Je kunt trouwens er ook voor kiezen om nootjes op de tiramisu te doen. Wat wij heel lekker vinden is een citroen tiramisu met pistachenootjes er boven op.
Inspiratie voor een heerlijk diner
Grote kans dat je dit recept voor citroentiramisu bekijkt omdat je gasten te eten krijgt. Als je nog andere gerechten zoekt voor je feestelijke etentje, kijk dan eens bij onze recepten voor heerlijke antipasti, onze voorgerechten of hoofdgerechten. Bijvoorbeeld deze romige courgettesoep met pesto of deze heerlijke gevulde rollade.
Citroen tiramisu met rood fruit (tiramisu zonder koffie)
Equipment
- Grote schaal
Ingrediënten
- 6 eieren gesplitst in eidooiers en eiwitten
- 6 eetlepels suiker
- 500 gram mascarpone kaas
- 1 citroen rasp en sap
- 300 ml volle melk
- 1 eetlepel limoncello likeur Eventueel weglaten
- 200 gram lange vingers of savoiardi koekjes
- Rood fruit (bijv. rode bessen en frambozen)
Instructies
- Klop de eidooiers met de suiker tot een romig mengsel.
- Voeg de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en mix goed tot alles goed is gecombineerd.
- Klop de slagroom stijf en vouw dit voorzichtig door het mascarpone-eidooiermengsel.
- Voeg de geraspte schil, het sap van de citroen en de limoncello toe aan het mengsel en roer goed door.
- Doe de volle melk in een ondiepe schaal of diep bord.
- Doop de lange vingers kort in het limoncello-melkmengsel en leg ze op de bodem van een rechthoekige schaal.
- Giet een laag van het mascarpone-citroenmengsel over de lange vingers.
- Herhaal dit proces met nog een laag lange vingers en mascarpone-citroenmengsel, eindigend met een laag van het mengsel bovenop.
- Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 1 uur (maar liever langer) in de koelkast om op te stijven.
- Voor het serveren verdeel je het rode fruit op de tiramisu. Snij de tiramisu in porties en serveer!
Bij de citroentiramisu ontbreekt de hoeveelheid slagroom!