Casatiello Napoletano – het klassieke Italiaanse paasbrood

16

Met Pasen worden er in Italië traditionele gerechten gegeten, zoals de colomba Pasquale (een zoet brood in de vorm van een duif) en de pastiera Napoletana (paastaart). Een andere klassieker voor pasen is het hartige gevulde paasbrood casatiello Napoletano. Dit brood wordt gevuld met salami, kaas en ham en bovenop versierd met hele eieren. Dit is een superlekker en feestelijk brood dat je kunt maken voor de Paasdagen. En bovendien is dit recept voor casatiello heel erg makkelijk en leuk om met kinderen te maken.

Casatiella Napoletano - Italiaans hartig gevuld paasbrood
Casatiella Napoletano – Italiaans hartig gevuld paasbrood

Klassieke casatiello Napoletano

De klassieke vulling van de casatiello Napoletano bestaatt blokjes salami, stukjes provola (een halfharde kaas). De pecorino romano zorgt voor wat pittgheid. Vaak worden er ook andere lokale vleeswaren toegevoegd zoals capocollo of pancetta, afhankelijk van wat men in huis heeft. De casatiello is dus een overdadig brood dat de rijkheid van de Napolitaanse keuken laat zien. De eieren bovenop bakken in de dop mee en zijn vastgezet met kruisen van deeg,. Dit is natuurlijk we symbolisch en onlosmakelijk verbonden met Pasen.

Casatiella Napoletano - Italiaans hartig gevuld paasbrood
Casatiella Napoletano – Italiaans hartig gevuld paasbrood

Zelf variëren met de casatiello vulling

Zoals je hierboven leest is er een soort klassieke vulling van de casatiello, maar men varieert volop met de vulling van de casatiello. Wij vervangen zelf in dit recept de provola door mozzarella, want dat is voor de meesten van jullie veel makkelijker te verkrijgen. Naast salami doen we er ook lekker wat Mortadella ham in. Je kunt hiervoor natuurlijk ook andere ham(blokjes) voor gebruiken. Het is maar net wat je lekker vindt!

Casatiella Napoletano - Italiaans hartig gevuld paasbrood
Casatiella Napoletano – Italiaans hartig gevuld paasbrood

Inpiratie nodig voor de Paasdagen?

Als je op zoek bent naar lekkere recepten voor bijvoorbeeld de Paasdagen, dan moet je zeker een kijkje nemen bij onze recepten voor de feestagen. Je vindt daar bijvoorbeeld het recept voor Falsomgagro (paasrollade) en zelfgevulde pasta met pompoen, ricotta en salie. En natuurlijk veel meer lekkers voor de feestdagen.

Casatiella Napoletano - Italiaans hartig gevuld paasbrood

Casatiello Napoletano – traditioneel Italiaans paasbrood

Casatiello Napoletano is een hartig, traditioneel paasbrood uit Napels, gevuld met salami, ham en kaas en vaak versierd met eieren in de schil.
Nog geen beoordeling
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Italiaans
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • Tulband vorm

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 25 gram reuzel of boter
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling

  • 150 gram salami in blokjes
  • 125 gram mozzarella of provola in stukjes
  • 60 gram geraspte pecorino
  • 4 eieren ongekookt in de schil

Instructies
 

Deeg maken

  • Doe de bloem in een grote mengkom. Voeg de gist en suiker toe, meng kort. Giet het lauwwarme water erbij, gevolgd door de olijfolie en het reuzel.
  • Begin te kneden (met de hand of keukenmachine met kneedhaak). Voeg als laatste het zout toe en kneed 10 minuten tot een soepel, licht plakkerig deeg.
  • Leg het deeg in een schone kom en dek af met een doek of folie.
  • Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.

Vullen en vormen

  • Bewaar een klein stukje deeg voor de kruisen over de eieren.
  • Strooi wat bloem op het aanrechtblad en rol de rest van het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
  • Verdeel de blokjes salami, mozzarella en geraspte pecorino gelijkmatig over het deeg.
  • Rol het deeg stevig op als een strudel (begin aan de lange kant) en vorm een ring.
  • Leg de rol in een ingevette tulbandvorm of springvorm met een gat in het midden (optioneel).
  • Duw de 4 ongekookte eieren met schil voorzichtig in de bovenkant van het deeg.
  • Gebruik het achtergehouden deeg om kruisen te maken over de eieren (klassiek decoratief element).
  • Laat het brood opnieuw rijzen, afgedekt, ongeveer een half uur of tot het zichtbaar gerezen is.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
  • Bak de casatiello 45–50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat iets afkoelen in de vorm, haal dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Trefwoorden brood, napels, pasen
We zijn benieuwd naar het resultaat!Deel je foto met ons via Instagram via @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia!

De lekkerste Italiaanse recepten in je mailbox! 🎁

We delen de beste recepten en tips als eerste met jou!

La dolce vita in je mailbox?!

De lekkerste Italiaanse recepten en inspiratie per mail! 🎁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close