Een van de klassieke pastagerechten die je overal op de menukaart ziet staan in (de buurt van) Rome is de pasta all’Amatriciana. Vaak wordt deze pasta geserveerd als een spaghetti of bucatini all’Amatriciana. Een heerlijke saus op basis van tomaten, spek, een pittig pepertje en pecorino.
Pasta all’Amatriciana komt uit Amatrice
Oorspronkelijk komt pasta all’Amatriciana uit de plaats Amatrice, dat in de bergen in het noorden van de provincie Lazio ligt. Amatrice ligt in het gebied dat in 2016 flink is beschadigd tijdens de aardbevingen in deze regio.
Rome is de hoofdstad van de provincie Lazio, dus het is niet zo gek dat het gerecht overal op de kaart staat in de stad Rome en omgeving.
Lange dunne pasta
Net als bij zoveel pastagerechten bestaan er verschillende manieren om het te bereiden, maar is er een aantal ingrediënten die de basis vormt: pomodori pellati (oftewel gepelde tomaten uit blik, spek (liefst guanciale, dit is aan de luchtgedroogde wangspek, maar hier lastig te krijgen), een rood pepertje en pecorinokaas.
Traditioneel eet je pasta all’Amatriciana altijd met een lange dunne pasta: spaghetti of bucatini.
Kwaliteitsproducten
Het gerecht is zeer eenvoudig en snel te maken. Zoals bij veel simpele pastasauzen geldt ook hier dat de smaak voor een groot deel afhankelijk is van de kwaliteit van je ingrediënten. Je kunt uiteraard gewoon spekblokjes gebruiken in plaats van guanciale, of gewone bliktomaten in plaats van San Marzanotomaten.
Wil je het gerecht echt Italiaans laten smaken, probeer deze ingrediënten op de kop te tikken bij een speciaalzaak.
Vergeet niet om even een foto van je gerecht op Instagram te zetten en @foodhunting_italia te taggen of een reactie achter te laten in de comments hieronder! Vinden we leuk! 🙂
Bucatini all’Amatriciana
Ingrediënten
- 180 gram bucatini of spaghetti
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 theelepel chilivlokken
- 125 gram spekblokjes Of liefst natuurlijk guanciale
- 1 Ui Gesnipperd
- 1 teentje Knoflook Geperst
- Peper en zout
- 50 gram Pecorino
Instructies
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Snipper de ui en pers de knoflook.
- Doe de gesnipperde ui in de pan en bak even aan totdat deze glazig is. Voeg vervolgens de knoflook, chilivlokken en de spekblokjes toe en bak een paar minuten totdat de spekblokjes gebakken zijn.
- Voeg de tomaten in blik toe en de chilipeper en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen. Zet intussen de pasta op.
- Giet de pasta af, maar zorg dat er nog een beetje vocht in de pasta blijft zitten. Dit helpt straks om de saus wat te binden. Meng de pasta door de tomatensaus.
- Schep de pasta in diepe borden en rasp de pecorino erover naar smaak.