Een van mijn favoriete Italiaanse vleesgerechten is porchetta. Dit een grote rollade van gevulde varkensbuik met groene kruiden. Je kunt porchetta eten als onderdeel van het diner, maar traditioneel wordt het in dunne plakken geserveerd op een broodje als street food. We geven je daarom het recept voor een heerlijk makkelijk broodje porchetta, oftewel een panino con porchetta.
Zelf porchetta broodje maken
Een porchetta sandwich maken is heel eenvoudig, maar je moet natuurlijk wel lekkere porchetta hebben. We raden je aan om zelf porchetta te maken en daarvan dunne plakken te snijden. Je gebruikt daarvoor ons recept voor perfecte zelfgemaakte porchetta uit de oven. Op de foto hieronder zie je hoe mooi een zelfgemaakte porchetta uit de oven komt. Je kunt hier heerlijke plakken vanaf snijden. Zelf vacumeren we altijd plakken rollade en vriezen die in voor een later moment voor bij de maaltijd, of als we zin hebben in een panino con porchetta.
Porchetta kopen kant-en-klaar: liever niet
Als je geen tijd of zin hebt om zelf deze Italiaanse varkensrollade te maken, dan kun je ook porchetta als vleeswaren kopen in de (delicatessen-)winkel. Hou er dan wel rekening mee dat dit veel minder sappig en smaakvol is dan zelfgemaakte. Je mist namelijk echt wat qua smaak en structuur. Als je kant-en-klare vleeswaren gebruiktt, wees dan vooral niet te zuinig met de porchetta op je sandwich, want je moet het wel goed proeven!
Welk soort brood voor porchetta sandwich?
Je kunt voor een broodje porchetta in principe allerlei soorten brood gebruiken. Net wat jij lekker vindt! Zelf houden we wel van een wat steviger brood, zodat alle ingrediënten er goed op blijven liggen. Je kunt bijvoorbeeld een focaccia of een ciabatta gebruiken. Of net zoals wij met zelfgebakken zuurdesembrood.
Andere lekkere belegde Italiaanse broodjes
Wij zijn dol op lekkere Italiaanse broodjes. Probeer ook eens het luxe broodje Caprese of de panino met tonijn, pesto en mozzarella.
Broodje porchetta
Ingrediënten
- 2 broodjes
- 200 gram porchetta in dunne plakken
- 2 eetlepels (truffel-)mayonaise
- handje sla
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Snij de broodjes doormidden en bestrijk beide helften van de broodjes met de mayonaise.
- Leg op de onderste helft wat sla en leg daarop de gesneden plakken porchetta.
- Bestrooi naar smaak met peper en zout en doe de andere helft van het broodje er bovenop. Buon appetito.