Bonenpuree uit Puglia (Italië)
Tijdens onze eerste vakantie in Puglia (Apulië in het Nederlands), de zuidelijkste provincie van Italië in de hak van de laars, verbleven we in agriturismo Masseria del Crocifisso in de buurt van Polignano a Mare. Daar aten we onder andere een fantastische witte bonenpuree.
Voor ons was dit destijds de eerste keer dat we in een agriturismo verbleven. Verblijven in een agriturismo is zeg maar het betere kamperen bij de (Italiaanse) boer. Je hebt trouwens agriturismo in alle vormen van luxe: van heel eenvoudig tot mega luxe.
Polignano a Mare
De omgeving van Polignano a Mare is zeker de moeite waard om een keer te verblijven, al was het alleen al vanwege de fantastische kleur van de zee en de witte stadjes langs de kust. Wist je dat de schitterend blauwe kleur van de zee bij Polignano zelfs wordt bezongen in het wereldberoemde liedje Volare (nel blu dipinto di blu) van Domenico Mondugno? Hij kwam uit Polignano.
Uitstekend eten in een agriturismo
Wij verblijven trouwens niet alleen voor het slapen in een agriturismo, maar juist vooral ook voor het lekkere eten. Dat wisten we toen natuurlijk nog niet, omdat het voor ons de eerste keer was, maar daar kwamen we gelukkig genoeg snel achter. Sindsdien zoeken we altijd een agriturismo met een goede keuken, dus die tip geven we jou alvast!
Pugliese keuken: cucina povera
In een agriturismo kun je jezelf namelijk iedere dag tegoed doen aan het menu van de dag (’s ochtends even laten weten dat je ’s avonds mee-eet). Het menu is meestal volledig samengesteld uit producten van het eigen land of van boeren uit de buurt. De keuken van Puglia kenmerkt zich door eenvoudige boerse, maar zeer smaakvolle gerechten. Dit wordt in Italië ook wel de cucina povera genoemd (letterlijk: armeluiskeuken). Een mooi voorbeeld van een ander gerecht uit de cucina povera zijn gefrituurde broodballetjes in tomatensaus.
Romige witte bonendip
Een van de gerechten die we hebben onthouden is heerlijk en ontzettend makkelijk te maken: romige witte bonenpuree. De smaakmaker in deze puree is vooral de ansjovis die een goede tegenhanger is voor de romige smaak van de witte bonen. De puree is lekker als dip voor bij een ciabatta of stokbrood of bij je eigen Italiaanse borrelplank.
Romige witte bonenpuree uit Puglia
Ingrediënten
- 1 blik witte bonen uitgelekt
- 1 teentje knoflook gehakt
- 4-5 ansjovisfilets grofgehakt
- 1 theelepel kappertjes
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- snuf chilipeper naar smaak
- 2-3 eetlepels goede olijfolie
- 1-2 eetlepels citroensap naar smaak
Instructies
- Verhit wat olie in een kleine pan met een opstaande rand. Doe de sjalot, knoflook en ansjovis in de pan en laat dit langzaam sudderen, totdat de ui zacht is en de ansjovis is opgelost.
- Voeg dan de kappertjes en chilipeper toe en bak even mee.
- Doe de witte bonen in de pan en roer alles goed door. Verwarm de bonen even mee en haal de pan van het vuur.
- Voeg de olijfolie toe en pureer het geheel met een staafmixer. Als je geen staafmixer hebt kun je alles ook met een vork prakken.
- Voeg tot slot naar smaak het citroensap toe aan de puree.
- Buon appetito!