Een van mijn favoriete toetjes is zelfgemaakte panna cotta. De basis voor dit Italiaanse dessert is simpel: verwarmde slagroom met suiker, vanille en gelatine. Het is ontzettend makkelijk te maken en je kunt het op allerlei manieren versieren. We gebruiken altijd dit basisrecept voor panna cotta en dan versieren we het dessert met een lekkere topping. Zoals pannacotta met rood fruit of pistachenootjes.
Panna cotta basisrecept (classica)
Deze Italiaanse pudding heb je zo gemaakt en met dit basisrecept is het echt een fluitje van een cent. De panna cotta zelf maak je binnen een kwartier en qua werk maakt het bijna niet uit of je er twee maakt of 16. Waar je wel even rekening mee moet houden is de tijd die nodig is om het puddingkje op te laten stijven in de koelkast. Mijn ervaring is dat je er zeker drie à vier uur voor moet uittrekken, maar liever nog wat langer.
Pannacotta van tevoren te maken
Doordat dit Italiaanse dessert een tijdje moet opstijven in de koelkast is het een heel geschikt toetje voor bij een gezellig diner met familie of vrienden. Je maakt alles al ruim van tevoren klaar en zet het in de koelkast. Het enige dat je nog moet doen vlak voor het serveren is het versieren met een topping voor je pannacotta.
Toppings en smaken voor zelfgemaakte pannacotta
In principe kun je voor de pannacotta dit recept als basis gebruiken en daarmee kun je eindeloos variëren met de toppings voor het dessert. Denk aan:
- pannacotta met rood zomerfruit
- pannacotta met gehakte pistachenootjes
- pannacotta met rabarber
Je kunt er ook voor kiezen om extra smaakmakers toe te voegen aan het pannacotta mengsel zelf. Zoals bij deze heerlijke espresso panna cotta.
Serveren van je Italiaanse dessert
Voordat je dit Italiaanse dessert gaat maken is het slim om alvast na te denken hoe je het wilt gaan serveren. Je kunt de pudding serveren in een gewoon schaaltje, maar het is ook leuk om het in kleine glaasjes of potjes te serveren. Je kunt er ook voor kiezen om de panna cotta uit het potje te serveren. Zorg er dan wel voor dat je bakjes of potjes gebruikt zonder rand (anders kun je het dessert niet op een bordje storten). Om het toetje makkelijk uit het potje te krijgen gebruik je een mes. Als het toetje moeilijk loskomt, dan houdt je het potje met inhoud kort in een bakje heet water (zorg dat er geen water in het potje komt!). Als het goed is glijdt het dan zo uit het potje/bakje.
Vegetarische panna cotta
Voor het maken van een klassieke pannacotta gebruik je gelatine. Het is daarmee dus geen vegetarisch gerecht. Als je vegetarisch bent of vegetariërs te eten krijgt, dan kun je voor een vegetarische panna cotta heel makkelijk de gelatine vervangen door agar agar. Ook dat kun je gewoon in de supermarkt kopen in het schap met bakspullen.
Basisrecept voor klassieke panna cotta
Ingrediënten
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 theelepels vanille essence
- 1,5 gelatineblaadje Gebruik agar agar voor vegetarische variant
- 1,5 theelepel agar agar In plaats van gelatine
Instructies
Bereidingswijze
- Week de gelatineblaadjes in koud water gedurende 5-10 minuten, totdat ze zacht zijn.
- Ondertussen, verwarm de slagroom en suiker in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed om de suiker op te lossen. Laat het mengsel bijna aan de kook komen, maar zorg ervoor dat het niet kookt.
- Haal de pan van het vuur en voeg de vanille essence toe aan het roommengsel. Roer goed door.
- Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit om overtollig water te verwijderen en voeg ze toe aan het warme roommengsel. Roer goed met een garde totdat de gelatine volledig is opgelost.
- Giet het mengsel door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen en verdeel het dan over 4 individuele panna cotta-vormpjes of glazen.
- Laat de panna cotta's afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan minstens 4 uur (of het beste 's nachts) in de koelkast om op te stijven.
- Wanneer de panna cotta’s zijn opgesteven, kun je ze serveren. Je kunt ze voorzichtig uit de vormpjes halen door de randen los te maken met een mes en ze omgekeerd op een bord te storten, of je kunt ze gewoon serveren in de glazen waarin ze zijn opgesteven.
- Garneer met vers fruit, gehakte pistachenootjes, een vleugje cacaopoeder of een lepel zachte fruitcompote voor een heerlijke finishing touch.