Wij hebben vaak diners met vrienden waarbij we uitgebreid koken. Dus de hele mikmak met antipasti, primi en een secondi en een dolce. Tegen de tijd dat we zijn aanbeland bij het dessert (de dolce) zitten we meestal helemaal vol. Daarom maken we niet altijd meer een uitgebreid dessert, maar sluiten we vaak af met een snelle en heerlijke affogato al caffè (een soort ijskoffie). Dit dessert is ook fantastisch als je geen tijd hebt om te koken, maar wel een lekker toetje op tafel wilt zetten
IJskoffie van espresso met vanille roomijs
De naam affogato betekent in het Nederlands ‘verdronken’. Oftewel een verdronken bolletje vanile-ijs in een lekker kopje sterke espresso. Wij maken de affogato eigenlijk altijd op de traditionele manier met vanille roomijs, maar je kunt natuurlijk ook andere soorten ijs gebruiken (bijvoorbeeld chocolade-ijs). Zelf vind ik juist het bittere van de koffie erg goed combineren met het zoete en romige van het vanille-ijs.
Maak een luxe affogato
Je kunt de affogato al caffè maken met slechts twee ingrediënten. Hartstikke lekker natuurlijk, maar wij doen er vaak nog een klein scheutje amaretto (amandellikeur) in voor een extra kick. Amandel combineert sowieso goed bij dit dessert met roomijs en koffie, want je kunt er ook lekker amaretti-koekjes overheen kruimelen. Dat ziet er bovendien nog wat feestelijker uit.
IJskoffie als snel dessert of als tussendoortje
Vaak eten we de affogato al caffè als een dessert, maar je kunt de ijskoffie natuurlijk net zo lekker nemen als een tussendoortje op een warme dag. Je hebt dan een soort romige ijskoffie 🙂
Tip: gebruik bij voorkeur goed vanille roomijs. Dat maakt dit gerecht namelijk veel lekkerder en romiger. In dit gerecht zitten namelijk maar twee ingrediënten, dus als je het kunt vinden, zorg dan voor lekker vanille-ijs. Wij hebben daarvan standaard een grote bak in de vriezer, zodat we een affogato kunnen maken als we willen.
Als dessert bij lekker diner
Wij houden van een affogato als dessert. Voor deze ijskoffie is altijd nog wel een plekje over. Maak de ijskoffie als een lekker dessert na een uitgebreid diner. Je kunt als dessert trouwens ook denken aan een heerlijke zelfgemaakte birramisu (tiramisu met speciaalbier), een pannacotta met espresso of een Italiaanse citroencake.
Heb je geen espressomachine? Je kunt voor de affogato ook heerlijke zelfgemaakte espresso maken met een moka express percolator. In deze blog lees je hier meer over!
Affogato – espresso met bolletje roomijs
Equipment
- 2 glaasjes
Ingrediënten
- 2 kopjes espresso liefst zo sterk mogelijk
- 2 bolletjes vanille-ijs Goede kwaliteit
- scheutje amaretto optioneel
Instructies
- Doe in elk glaasje een bolletje vanille-ijs. Als je het lekker vindt kun je scheutje Amaretto in het glaasje doen bij het ijs
- Zet nu de kopjes espresso en giet deze bij het bolletje ijs. Serveer direct!
- Buon appetito!