Wij zijn dol op recepten met gnocchi. Het voordeel van aardappelgnocchi is namelijk dat je er alle kanten met uit kan. Je kunt er prima kant-en-klare gnocchi voor gebruiken, maar zelf maken is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk. We hebben daarom drie van onze favoriete recepten met gnocchi voor je op een rijtje gezet. En we geven je natuurlijk het basisrecept om zelf eenvoudig luchtige gnocchi te maken.
Wat zijn gnocchi?
Gnocchi hebben hun roots in Italië en bestaan al sinds de Romeinse tijd. De naam komt van “nocchio,” een Italiaans woord voor knoest of knoop, een knipoog naar de typische vorm van deze kleine deegkussentjes.
Door heel Italië vind je lokale varianten. In het noorden, waar het klimaat geschikt is voor aardappelteelt, zijn gnocchi op basis van aardappel het populairst. Rome staat juist bekend om gnocchi van semolina, terwijl in Toscane vaak ricotta wordt gebruikt. In Emilia-Romagna maakt men er een seizoensgerecht van met pompoen. Elke regio geeft dus zijn eigen draai aan deze eenvoudige klassieker.
Snelle gnocchi recepten
De recepten met gnocchi die we voor je hebben uitgezocht staan allemaal heel snel op tafel. Perfect dus voor na een drukke werkdag! Als je zelf gnocchi gaat maken, dan ben je uiteraard wat langer bezig.
Gnocchi met courgette en roomsaus
Gnocchi met salie en boter
Gnocchi met kaassaus
Zelf gnocchi maken
Zoals we hierboven al aangaven is het zelf maken van gnocchi helemaal niet moeilijk en kost ook niet een zoveel tijd. Je hebt er zelfs ook helemaal geen pastamachine voor nodig, dus je kunt zo beginnen.
Als je eenmaal zelf gnocchi maken onder de knie hebt, gaat het supersnel. Je kunt dan bovendien losgaan met variaties. Denk dus aan zelfgemaakte pompoen-gnocchi of een versie met ricotta. En lukt het een keer niet helemaal perfect om zelf gnocchi te maken? Geen stress. Juist dat maakt zelf gnocchi maken zo leuk: het proces is net zo bevredigend als het resultaat. En de smaak is altijd goed, ook al zien ze er een keertje wat minder mooi uit.