Siciliaanse bloemkool salade met olijven en kappertjes

86

Wie aan de Italiaanse keuken denkt zal misschien niet meteen denken aan bloemkool. Toch wordt er in Italië gekookt met deze groente. Zeker in het zuiden van Italië, met name op Sicilië, is bloemkool een veelgebruikte groente. Aangezien wij Nederlanders dol zijn op bloemkool, hebben we vandaag het recept voor Siciliaanse bloemkool salade op het menu staan.

Siciliaanse bloemkoolsalade met olijven en kappertjes
Siciliaanse bloemkoolsalade met olijven en kappertjes

Siciliaanse invloeden

In Sicilië, waar Arabische invloeden duidelijk aanwezig zijn in de keuken, wordt bloemkool vaak gecombineerd met krachtige smaken zoals kappertjes, olijven en ansjovis. Deze ingrediënten combineren uitstekend met de milde en nootachtige smaak van bloemkool. Een ander klassiek Siciliaans gerecht is pasta con cavolfiore, waarin bloemkool wordt gestoofd met rozijnen, pijnboompitten, en soms saffraan, en vervolgens wordt gemengd met pasta.

Lees ook: Kookboek Sicilië – heerlijke gerechten van een Italiaans eiland

Lees ook: 10 Siciliaanse gerechten die je moet proberen

Bloemkool als salade

Naast warme gerechten wordt bloemkool ook vaak koud geserveerd. Een goede voorbeeld is deze Siciliaanse bloemkoolsalade, waarin gekookte bloemkool wordt gemengd met olijven, kappertjes, rode ui en een eenvoudige dressing van olijfolie en citroensap. De bloemkool vormt zo een uitstekende basis voor een licht en gezond gerecht en is zo ideaal voor zomerse maaltijden.

Lekker bijgerecht

Deze Siciliaanse bloemkoolsalade is een bijgerecht. Je kunt het natuurlijk serveren met aardappels, maar lekkerder is om er een mooie pasta bij te koken, zoals pasta all’Amatriciana, een spaghetti alla puttanesca of een spaghetti alle vongole. De bloemkoolsalade is ook heel erg geschikt als lekker bijgerecht tijdens een feestelijk Italiaans diner met vrienden en familie.

Siciliaanse bloemkoolsalade met olijven en kappertjes

Siciliaanse bloemkool salade met olijven en kappertjes

Ontdek een eenvoudig en smaakvol recept voor Siciliaanse bloemkoolsalade met olijven, kappertjes en rode ui. Gezond, fris en perfect als bijgerecht!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kleine bloemkool in kleine roosjes verdeeld
  • 100 g zwarte of groene olijven gehalveerd
  • 2 eetlepels kappertjes uitgelekt en afgespoeld
  • 1 kleine rode ui in dunne halve ringen
  • 1 bosje verse peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Optioneel: een snufje chili-vlokken of citroenrasp voor extra pit

Instructies
 

  • Breng een pan water aan de kook met een snufje zout. Blancheer de bloemkoolroosjes in 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn; ze moeten zacht zijn maar nog een lichte bite hebben. Giet af en spoel de bloemkool direct onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken.
  • Doe de afgekoelde bloemkoolroosjes in een grote schaal en voeg de olijven, kappertjes, rode ui en gehakte peterselie toe.
  • Meng in een klein kommetje de witte wijnazijn (of citroensap) met de olijfolie. Breng op smaak met zout, peper, en optioneel chili-vlokken of citroenrasp.
  • Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de salade minimaal 10-15 minuten rusten op kamertemperatuur zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Serveer op kamertemperatuur of nog een beetje lauwwarm. Buon appetito!
Trefwoorden bloemkool, bloemkoolsalade, salade, Sicilië
We zijn benieuwd naar het resultaat!Deel je foto met ons via Instagram via @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close