Afgelopen zomer brachten wij een paar dagen door aan de kust van Calabrië in een schitterend agriturismo in de buurt van Trebisacce. Calabrië is voor veel Nederlanders nog onbekend gebied ligt heel zuidelijk, helemaal in de punt van de laars. Ook voor ons was het de eerste keer in deze regio en onze eerste kennismaking met ‘Nduja.
‘Nduja
Uit Calabrië komt een heerlijke pikante smeerbare varkensworst: de ‘Nduja (je spreekt het uit als en-doe-ja). Deze worst komt uit de plaats Spilinga en wordt traditioneel van een zwart varkensras (suino nero) gemaakt en bestaat voornamelijk uit gemalen vlees en peperoncino (chilipeper). De worst wordt vervolgens een aantal weken aan de lucht gedroogd. Je gebruikt ‘Nduja bijvoorbeeld door de pasta of op de pizza.
In Nederland is de worst wat lastiger te krijgen, maar toevallig dat er recent een Italiaanse delicatessenzaak Terre Lente opende bij ons in de Jordaan in Amsterdam. Daar verkopen ze kleine en grotere potjes met ‘Nduja. Woon je niet in Amsterdam? Geen nood, je kunt het ook online bestellen op deze website.
Zelf ben ik dol op pizza’s met ‘Nduja. Omdat de worst zo vol van smaak is heb je maar weinig andere ingrediënten nodig en eigenlijk ook maar een klein beetje van deze worst. Het recept van deze fenomenale, maar eenvoudige pizza deel ik daarom graag met je!
Tip: giet vlak voor het serveren nog een klein scheutje zelfgemaakte chili olie over de pizza voor nog een beetje extra kick!
Pizza met mozzarella en pittige ‘Nduja worst
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 blik San Marzano tomaten 400 ml
- 1 handje verse basilicum gescheurd
- Peper en zout
Pizzadeeg
- 500 gram bloem Bij voorkeur type”00″ (meest geschikt voor pizza’s)
- 320 ml water Lauw
- 7 gram instant gist
- 1 theelepel Zout
Topping pizza
- 1 bol mozzarella Liefst buffelmozzarella
- 1 Ui In dunne ringen gesneden
- 1 potje kappertjes
- 1 potje Olijven Bruine olijven, liefst Taggiasche olijven
- 1 potje Nduja Calabrese pittige worst, zie link in het artikel
Instructies
Pizzadeeg
- Maak eerst het pizzadeeg door de bloem, gist en zout te mengen in een grote kom. Maak vervolgens een kuil in het midden en giet daarin het lauwwarme water. Meng de bloem langzaam door het water door steeds een beetje van de randen af te halen. Je krijgt uiteindelijk een soepel deeg dat niet mag plakken. Als het deeg iets te vochtig is, dan voeg je nog een beetje bloem toe.
- Laat het deeg 10 minuten rusten en kneed het daarna nog een minuut of tien goed door op het aanrechtblad. Het is belangrijk dat je goed en lang genoeg kneedt, want dan wordt je deeg mooi soepel en krijg je het beste resultaat bij het bakken.
- Zet het deeg minimaal een uur (maar kan ook langer) weg op een warme donkere plaats.
Tomatensaus
- Verhit de gepelde tomaten in een pannetje en voeg de basilicumblaadjes toe en een beetje peper en zout. Verhit de tomaten net zolang totdat de tomaten uit elkaar vallen en je een dikke saus overhoudt. Haal van het vuur en pureer de saus tot een gladde massa. Als de saus nog wat te waterig is dan kun je het nog even wat verder inkoken.
Pizza
- Verwarm de oven voor op 250 graden (of hoger als je oven dat kan),
- Verdeel de bol deeg in twee of drie ballen en rol deze uit op een met bloem bestrooid aanrechtblad. Schep met een lepel wat tomatensaus op de uitgerolde pizzabodem en verdeel de tomatensaus met de bolle kant van je lepel. Verdeel vervolgens de mozzarella, de uien, kappertjes en olijven over de pizza. Schep als laatste kleine bolletjes Nduja over de pizza (net zoveel als je zelf lekker vindt).
- Snij de mozzarella en ui s en zet alle ingrediënten voor de topping klaar in bakjes.
- Bak de pizza’s in circa 12 minuten in de voorverwarmde oven en geniet!