Focaccia is een veelzijdig en heerlijk Italiaans platbrood dat al eeuwenlang geliefd is in de Mediterrane keuken. Het staat bekend om zijn luchtige textuur, knapperige korst en de mogelijkheid om het naar eigen smaak aan te passen met diverse toppings en kruiden.
extra vierge olijfolieplus extra voor besprenkeling
1eetlepelgrof zeezout
cherry tomaten
olijven
rozemarijnoptioneel
Instructies
Meng de droge gist met 330 ml warm water en de suiker in een klein kommetje. Laat dit ongeveer 5 minuten staan tot het mengsel begint te schuimen. Dit betekent dat de gist actief is.
In een grote kom, meng de bloem en zout. Maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel en een scheutje olijfolie erin. Meng alles met een houten lepel tot een plakkerig deeg.
Kneed het deeg ongeveer 10 minuten in de keukenmachine met kneedhaken of met de hand tot het glad en elastisch is. Het deeg moet zacht zijn en licht plakkerig aanvoelen, maar niet aan je handen blijven kleven.
Plaats het deeg in een licht geoliede kom, dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het rijzen op een warme plek voor ongeveer 1 uur, of tot het in volume verdubbeld is.
Bestrijk een ovenschaal of bakplaat met flink wat olijfolie. Stort het deeg op de bakplaat en rek het voorzichtig uit tot een rechthoekige vorm, ongeveer 2-3 cm dik. Maak kleine kuiltjes in het deeg met je vingertoppen, zorg dat je de bodem niet doorprikt.
Laat het deeg opnieuw ongeveer 30 minuten rijzen op de bakplaat, afgedekt met een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel de focaccia met extra olijfolie en voeg naar wens de tomaatjes en de olijven toe.
Bak de focaccia in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten, of tot het goudbruin is en de bovenkant knapperig aanvoelt.
Haal de focaccia uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen op een rooster. Besprenkel desgewenst met extra olijfolie voor extra smaak.