Zelf groene pesto maken – makkelijker dan je denkt
Pesto alla Genovese is een traditionele Italiaanse saus gemaakt van basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Het is heerlijk op pasta, brood of als dip.
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de pijnboompitten toe. Rooster ze lichtjes tot ze goudbruin zijn. Blijf constant roeren om te voorkomen dat ze verbranden. Haal de pijnboompitten uit de pan en zet ze opzij om af te koelen.
Pel de teentjes knoflook en hak ze grof. Gebruik een vijzel en stamper om de knoflook fijn te malen, of gebruik een keukenmachine of blender.
Voeg de basilicumblaadjes toe aan de knoflook en maal ze fijn. Als je een vijzel gebruikt, stamp dan de basilicumblaadjes fijn met de knoflook. Als je een keukenmachine of blender gebruikt, pulseer dan tot de basilicumblaadjes en knoflook zijn gehakt. Voeg vervolgens de geroosterde pijnboompitten toe en maal ze samen met de basilicumblaadjes en knoflook tot een grove pasta.
Voeg vervolgens zowel de geraspte Parmezaanse kaas als de geraspte Pecorino Sardo toe aan het basilicum-mengsel en meng goed door elkaar.
Terwijl je roert, giet je geleidelijk de olijfolie in het mengsel. Blijf roeren tot de olijfolie volledig is opgenomen en de pesto een gladde consistentie heeft. Voeg zout naar smaak toe en roer nogmaals goed door.
Bewaren en serveren: Schep de pesto alla genovese in een pot of luchtdichte container en bewaar in de koelkast. Als je de pesto niet meteen gebruikt, kun je de bovenkant bedekken met een beetje extra olijfolie om verkleuring te voorkomen.