Vegetarische Arancini - gefrituurde risottoballen uit Sicilië
Vegetarische arancini zijn heerlijke, knapperige risottoballetjes gevuld met smeuïge mozzarella en smaakvolle groenten zoals champignons en doperwten. Dit traditionele Italiaanse gerecht is perfect als snack, voorgerecht of onderdeel van een antipasti-plank. Deze versie van arancini is ideaal voor vegetariërs.
Servings 12stuks
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 10 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur10 minutenmin
Equipment
Frituurpan of pan met dikke bodem
Ingrediënten
Voor de risotto
300gramrisottorijstzoals Arborio of Carnaroli
800mlgroentebouillon
50gramParmezaanse kaasgeraspt (of een vegetarische variant)
40gramongezouten boter
2eidooiers
zout en peper naar smaak
Voor de vulling
100grammozzarellain kleine blokjes
100gramdoperwtenvers of diepvries
100gramchampignonsfijngehakt
1kleine uifijngehakt
1teentjeknoflookfijngehakt
2eetlepelsolijfolie
zout en peper naar smaak
verse basilicum of peterseliefijngehakt (optioneel)
Voor het paneren en frituren
100grambloem
2eierenlosgeklopt
150grampaneermeel
zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
Maak de risotto
Breng de groentebouillon aan de kook en houd warm.
Smelt de boter in een grote pan, voeg de rijst toe en rooster kort tot de korrels glanzen.
Voeg geleidelijk de bouillon toe, telkens een soeplepel, en blijf roeren tot de rijst gaar is (ca. 18-20 minuten).
Haal van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en eidooiers erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de risotto volledig afkoelen (dit kan ook in de koelkast).
Bereid de vulling
Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig.
Voeg de champignons toe en bak tot ze vocht loslaten en goudbruin zijn. Voeg de doperwten toe en bak kort mee.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat fijngehakte basilicum. Laat het mengsel afkoelen.
Vorm de arancini
Neem een portie risotto in je hand en maak er een bal van (ter grootte van een golfbal).
Maak een kuiltje in het midden en voeg een lepel van de groentevulling en een stukje mozzarella toe. Sluit de bal zorgvuldig en zorg dat de vulling goed omsloten is. Herhaal dit voor alle arancini.
Paneer en frituur
Rol de arancini eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei, en daarna door het paneermeel. Zorg dat ze goed bedekt zijn.
Verhit de zonnebloemolie tot 170-180u00b0C. Frituur de arancini in porties goudbruin en krokant, dit duurt ongeveer 3-4 minuten per batch.