Een klassiek Italiaans dessert met lagen van in koffie gedrenkte lange vingers en een romige mascarponecrème. Bestrooid met cacaopoeder, is tiramisu een perfecte combinatie van zoet en bitter. Laat minimaal 4 uur opstijven voor de beste smaak en textuur.
Servings 8personen
Bereidingstijd 30 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Equipment
2 grote kommen
elektrische mixer
ovenschaal of een andere rechthoekige of vierkante schaal (ongeveer 20x30 cm)
fijne zeef of theezeef
Ingrediënten
500grammascarpone
4grote eierengesplitst
100gramfijne kristalsuiker
300mlsterkeafgekoelde koffie (espresso is ideaal)
2eetlepelsamandellikeurbijv. Amaretto
30-36Savoiardi of lange vingers
cacaopoedervoor bestuiven
Instructies
Doe de eierdooiers en de suiker in een kom. Klop met de elektrische mixer tot een lichtgeel en romig mengsel.
Voeg de mascarpone toe aan het eigeelmengsel en klop rustig tot alles goed gemengd is en een gladde crème ontstaat. Zet dit even opzij.
Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom. Klop met de elektrische mixer tot stijve pieken.
Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten in het mascarponemengsel. Zorg ervoor dat je de luchtigheid behoudt.
Meng in een platte schaal de afgekoelde koffie met de amandellikeur of rum (indien gebruikt).
Doop de lange vingers één voor één kort in het koffiemengsel. Ze moeten vochtig worden, maar niet te zacht.
Leg een laag gedrenkte lange vingers op de bodem van de ovenschaal. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Breek de lange vingers indien nodig om de gaten te vullen.
Verdeel de helft van de mascarponecrème gelijkmatig over de laag lange vingers.
Maak opnieuw een laag gedrenkte lange vingers bovenop de crème.
Verdeel de rest van de mascarponecrème over de tweede laag lange vingers. Strijk de bovenkant glad.
Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat minimaal 4 uur (maar het liefst een hele nacht) opstijven in de koelkast. Dit geeft de smaken de tijd om goed in te trekken en de tiramisu steviger te worden.
Vlak voor het serveren, bestuif de bovenkant van de tiramisu rijkelijk met cacaopoeder met behulp van een fijne zeef.