Spaghetti alle vongole is met zijn verse zeevruchten, aroma van knoflook en pittige peperoncino een van onze favoriete gerechten.
Servings 2
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Totale tijd 45 minutenmin
Ingredients
200gramspaghetti
500gramverse vongolevenusschelpen
2eetlepelsextra vierge olijfolie
2teentjes knoflookfijngehakt
0,5rode peperoncinofijngehakt (optioneel voor extra pit)
65mldroge witte wijn
Handje verse peterseliefijngehakt
Zout naar smaak
Versgemalen zwarte peper naar smaak
Instructions
Stap 1: Bereid de vongole voor
Spoel de vongole grondig af onder koud stromend water om eventueel zand te verwijderen.
Verwijder kapotte schelpen en schelpen die niet sluiten wanneer je erop tikt.
Doe de schoongemaakte vongole in een kom met koud water en laat ze 30 minuten weken om overtollig zand kwijt te raken.
Stap 2: Kook de spaghetti
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Voeg de spaghetti toe en kook volgens de instructies op de verpakking tot het al dente is.
Giet de spaghetti af en bewaar een kopje van het kookvocht voor later gebruik.
Stap 3: Bereid de saus
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de fijngehakte knoflook en peperoncino toe en bak ze kort tot ze geurig zijn, maar niet verbranden.
Voeg de vongole toe aan de pan en schenk de witte wijn erbij. Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen, of tot de schelpen opengaan.
Verwijder de deksel en schud de pan regelmatig om de schelpen gelijkmatig te laten koken. Gooi eventuele schelpen weg die niet open zijn gegaan.
Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan en meng voorzichtig om de saus goed te verdelen.
Als de saus te droog lijkt, voeg dan wat van het bewaarde kookvocht toe om de gewenste consistentie te bereiken.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Stap 4: Serveer en geniet!
Bestrooi de spaghetti alle vongole royaal met verse peterselie.
Serveer direct in warme borden en zorg ervoor dat elke portie een goede hoeveelheid vongole bevat.
Serveer met een glas koude witte wijn en een stuk knapperig brood om te dippen.