4kippenboutenkippendijen of kippenpoten (ongeveer 750 gram)
2-3eetlepelsbloem
3eetlepelsolijfolie
1uigesnipperd
1wortelin kleine blokjes
1stengel bleekselderijin dunne plakjes
1laurierblaadje
2teentjes knoflookfijngehakt
2blikken tomatenblokjes
300mlkippenbouillon
375mlrode wijn
3takjes rozemarijn
2eetlepelszwarte of groene olijvennaar smaak
handjepeterseliegehakt, voor garnering
1eetlepelkappertjes
zout en peper naar smaak
Instructies
Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Bestuif ze vervolgens lichtjes met bloem, zodat ze een dun laagje bloem hebben. Handig om de bloem in een bord met hoge rand te doen en de kip door de bloem te rollen.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Voeg de fijngehakte ui, wortel en bleekselderij toe aan de pan. Bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg het laurierblaadje en fijngehakte knoflook toe aan de groenten. Bak gedurende nog eens 1-2 minuten tot de knoflook geurig is.
Giet de rode wijn in de pan en laat het sudderen tot de wijn voor ongeveer de helft is ingekookt.
Voeg de blikken tomatenblokjes, kippenbouillon en takjes rozemarijn toe. Roer alles goed door elkaar.
Leg de gebakken kippenbouten terug in de pan en voeg de takjes rozemarijn toe. Laat het geheel sudderen op laag vuur, dek de pan af en laat het ongeveer 45-60 minuten pruttelen, of tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
Voeg de olijven en kappertjes toe aan de pan en laat ze nog een paar minuten meekoken. Roer de gehakte peterselie erdoor voordat je serveert.
Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper.