Het traditionele recept voor pasta carbonara gebruikt Pecorino Romano kaas (een schapenkaas). Dit geeft de saus een kenmerkende smaak. Je kunt echter ook een combinatie van Pecorino Romano en Parmezaanse kaas gebruiken als je dat lekker vindt. Het is gebruikelijk om beide kazen te mengen, waarbij je bijvoorbeeld de ene helft Pecorino Romano en de andere helft Parmezaanse kaas gebruikt.
Servings 2personen
Bereidingstijd 25 minutenmin
Totale tijd 25 minutenmin
Ingredients
Ingrediënten
200gramspaghetti
100gramguancialeItaliaans gezouten varkenswangspek of pancetta, in blokjes gesneden
2eieren
50gramPecorino Romano kaasgeraspt (je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken of half om half)
Versgemalen zwarte peper
Zout naar smaak
Instructions
Bereidingswijze
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook deze volgens de instructies op de verpakking al dente.
Terwijl de pasta kookt, verhit je een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de guanciale of pancetta toe en bak deze tot het spek knapperig en goudbruin is.
In een kom klop je de eieren los. Voeg de geraspte Pecorino Romano (of Parmezaanse) kaas toe en meng goed. Breng op smaak met een flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper.
Wanneer de pasta al dente is, giet je deze af en bewaar je een kopje van het kookwater.
Voeg de gekookte spaghetti toe aan de koekenpan met het gebakken spek. Meng goed, zodat de pasta bedekt is met het spekvet.
Haal de pan van het vuur en voeg het eiermengsel toe aan de pasta. Roer snel en grondig, zodat de eieren gelijkmatig verdelen en de pasta omhullen. Het residu van de warmte van de pan zal de eieren gaar maken, maar zorg ervoor dat je snel werkt om te voorkomen dat de eieren stollen.
Als de saus te dik is, kun je wat van het bewaarde kookwater toevoegen om het geheel smeuïger te maken. Blijf roeren tot de saus de gewenste consistentie heeft.
Proef de pasta carbonara en voeg indien nodig zout en peper toe naar smaak.
Serveer de pasta carbonara direct en garneer met extra geraspte kaas en zwarte peper. Geniet ervan!