Panzanella was van oorsprong een gerecht voor de arme bevolking van Toscane (cucina povera), omdat het gemaakt werd met oud brood en goedkope groentes en eventuele andere left-overs. Het is een eenvoudige, maar super smaakvolle salade.
Servings 2personen
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Rusttijd 15 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Ingredients
Ciabatta (half) of twee oude harde broodjes
0,5uifijn gesnipperd
0,5komkommerin blokjes
1rode paprikain kleine blokjes
5lekkere tomatenin stukjes gesneden
1selderijstengelin dunne plakjes
1teentjeknoflookuitgeperst
handjebasilicumblaadesgrof gesneden/gescheurd
0,75dlextra vergine olijfolie
2eetlepelsrodewijn azijn
peper en zout
Instructions
Snij/breek het brood in hapklare stukjes en doe het brood in een grote schaal.
Besprenkel het brood met eens klein beetje water, zodat het een klein beetje vochtig is.
Doe de overige ingrediënten, behalve de olijfolie en de rodewijn azijn, in de schaal en meng alles goed.
Voeg vervolgens de olijfolie en rodewijn azijn toe en meng alles weer goed.
Breng op smaak met peper en (zee)zout.
Laat de salade ongeveer 15-30 minuten staan, zodat het brood de juiste consistentie krijgt en de smaken goed door kunnen trekken.