Zoals de naam Ossobuco alla Milanese al verklapt komt dit gerecht oorspronkelijk uit Milaan. Dit gerecht kun je daar in alle trattoria's bestellen. Daar eet men het normaal gesproken met een risotto alla Milanese, maar je kunt het ook serveren met bijvoorbeeld polenta of pasta. De naam ossobuco betekent letterlijk 'hol bot' of 'bot met een gat'. Dit gat ontstaat tijdens het sudderen als het merg uit het bot loskomt. Dit geeft het gerecht die mooie diepe smaak.
Servings 6personen
Voorbereidingstijd 25 minutenmin
Bereidingstijd 2 uuruur
Totale tijd 2 uuruur25 minutenmin
Ingrediënten
6plakken kalfsschenkel
2eetlepelsbloem
scheutolijfolie
250gramuiengesnipperd
1winterwortelin kleine blokjes
1stengel bleekselderijdunne plakjes
2blikjes tomatenblokjesà 400 ml
1blikje tomatenpuree
250mlwitte wijn
250mlrunderbouillon
handje basilicumblaadjesgescheurd
Gremolata
1teenknoflookfijngehakt
schil van 1 citroengeraspt
2eetlepelsbladpeterseliegehakt
Instructies
Doe de bloem met peper en zout in een plastic zak. Voeg steeds een plak kalfsschenkel toe en schud tot de plak bedekt is met het bloemmengsel. Schud de overtollige bloem eraf. Herhaal dit totdat je alle plakken hebt gehad.
Verhit wat olijfolie in de braadpan en bak de plakken kalfsschenkel tot ze goudbruin zijn. Dit moet je waarschijnlijk in twee of drie etappes doen, afhankelijk van de grootte van je pan. Leg de kalfsschenkel even apart.
Bak de uien in de pan tot ze zacht worden en voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Bak dit samen nog een paar minuten.
Voeg vervolgens de bouillon, wijn, tomatenblokjes, tomatenpuree en basilicum toe. Nu kun je de plakken kalfsschenkel in de pan doen. Zorg dat de plakken goed in het vocht liggen. Breng alle aan de kook en zet het vuur laag.
Laat alles circa 1,5 tot 2 uur sudderen totdat het vlees botermals is. Als de saus wat dun is, haal het vlees er dan uit (even afdekken met alufolie) en kook de saus zonder deksel wat in.
Je kunt ervoor kiezen om de kalfsschenkel als plak te serveren (zoals het eigenlijk hoort) of je kunt het vlees van het bot halen en in mooie stukken opdienen.
Kook vlak voordat je het eten wilt serveren de pasta al dente en maak de verse gremolata. Dit doe je door de citroen te raspen, de knoflook en peterselie fijn te hakken en door elkaar te roeren.
Kook de pasta al dente en giet de saus er overheen. Serveer de ossobuco bovenop de pasta en top het af met de gremolata.