In Italië krijg je regelmatig gefrituurde groente (verdure fritte) als antipasti als je uit eten gaat. Deze snack is heel makkelijk te maken en heerlijk als snack bij de borrel of als antipasto bij je diner. Wij gebruikten deze keer courgette en aubergine, maar je kunt natuurlijk ook andere groentes proberen.
Servings 4personen
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Totale tijd 25 minutenmin
Equipment
Pan om in te frituren
Ingredients
500gramgroente (bijv. courgette en aubergine)
100grambloem
1literzonnebloemolie
Voor het beslag
1eidooier
200mlijskoud bier of spa rood
100grambloem
1theelepelzout
Instructions
Meng de ingrediënten voor het beslag in een grote kom met een garde door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt (lijkt qua structuur op pannenkoekenbeslag).
Snij de groentes in repen ter grootte van franse frietjes. Je kunt de schil van de aubergine en courgette gewoon laten zitten.
Verhit de olie in een grote pan tot 180 graden.
Neem een handje groentefrieten en rol deze in de resterende bloem. Haal de groente uit de bloem en dompel onder in het beslag.
Haal de groente beetje bij beetje uit het beslag en laat even uitlekken boven de beslagkom. Laat nu steeds wat groente in de olie zakken. Doe niet teveel tegelijk er in want dan zakt de temperatuur van het vet te snel.
Haal de groente een beetje uit elkaar als ze teveel aan elkaar plakken en keer af en toe in de pan. Schep de groente uit de pan als ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op een schaal met keukenpapier. Herhaal bovenstaande stappen totdat je al de groente hebt verwerkt.
Leg de groentes op een mooie grote schaal en bestrooi met wat zout. Als je het lekker vindt kun je de gefrituurde groente ook besprenkelen met wat verse citroensap. Buon appetito!