Spaghetti Cacio e pepe is een van de bekendste en lekkerste klassiekers uit de Italiaanse keuken. Dit pastagerecht is ontzettend oud en komt van oorsprong uit Rome. Letterlijk vertaald betekent het gerecht Cacio e pepe "kaas en peper". Kaas en peper zijn namelijk de twee belangrijkste ingrediënten van dit gerecht. We geven je vandaag dus het recept voor een echte spaghetti Cacio e pepe!
Servings 2personen
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 20 minutenmin
Ingrediënten
200-250gramspaghetti
150grampecorino romano kaasgeraspt
2,5gramversgemalen zwarte peperof naar smaak
Zoutvoor het koken van de pasta
Instructies
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een ruime hoeveelheid zout toe aan het kokende water.
Voeg de spaghetti toe aan het kokende water en kook deze tot het "al dente" is. Dit betekent dat de pasta stevig is maar nog wel een beetje bite heeft. Bewaar nog wat kookwater voordat je de pasta afgiet.
Zet een grote koekenpan op hapjespan op het vuur en voeg de zwarte peper toe. Laat de zwarte peper even mee verwarmen. Als de peper begint te geuren doe je er een kopje of soeplepel kookwater bij. Laat samen even pruttelen.
Als de pasta bijna klaar is, bereid je ook het kaasmengsel voor. Meng de geraspte pecorino romano kaas met een kopje kookwater (met een garde) stevig door tot een glad mengsel. Je krijgt een stevig mengsel.
Giet de pasta af als deze al dente is en voeg deze onmiddellijk toe aan de pan met peper. Meng de pasta en peper goed.
Als dit goed is gemengd haal je de koekenpan van het vuur. Roer er vervolgens met een houten lepel of spatel de kaas doorheen, totdat ook de kaas goed is gemengd. Als de pastasaus nog wat droog is, dan kun je nog een beetje pastawater toevoegen.