Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Nog geen beoordeling
Casatiello Napoletano - traditioneel Italiaans paasbrood
Casatiello Napoletano is een hartig, traditioneel paasbrood uit Napels, gevuld met salami, ham en kaas en vaak versierd met eieren in de schil.
Servings
8
personen
Voorbereidingstijd
30
minuten
min
Bereidingstijd
45
minuten
min
Totale tijd
1
uur
uur
15
minuten
min
Equipment
Tulband vorm
Ingrediënten
Voor het deeg
500
gram
bloem
7
gram
gedroogde gist
2
theelepels
suiker
300
ml
lauwwarm water
50
ml
extra vierge olijfolie
25
gram
reuzel of boter
1
theelepel
zout
Voor de vulling
150
gram
salami
in blokjes
125
gram
mozzarella of provola
in stukjes
60
gram
geraspte pecorino
4
eieren
ongekookt in de schil
Instructies
Deeg maken
Doe de bloem in een grote mengkom. Voeg de gist en suiker toe, meng kort. Giet het lauwwarme water erbij, gevolgd door de olijfolie en het reuzel.
Begin te kneden (met de hand of keukenmachine met kneedhaak). Voeg als laatste het zout toe en kneed 10 minuten tot een soepel, licht plakkerig deeg.
Leg het deeg in een schone kom en dek af met een doek of folie.
Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.
Vullen en vormen
Bewaar een klein stukje deeg voor de kruisen over de eieren.
Strooi wat bloem op het aanrechtblad en rol de rest van het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
Verdeel de blokjes salami, mozzarella en geraspte pecorino gelijkmatig over het deeg.
Rol het deeg stevig op als een strudel (begin aan de lange kant) en vorm een ring.
Leg de rol in een ingevette tulbandvorm of springvorm met een gat in het midden (optioneel).
Duw de 4 ongekookte eieren met schil voorzichtig in de bovenkant van het deeg.
Gebruik het achtergehouden deeg om kruisen te maken over de eieren (klassiek decoratief element).
Laat het brood opnieuw rijzen, afgedekt, ongeveer een half uur of tot het zichtbaar gerezen is.
Bakken
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
Bak de casatiello 45–50 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Laat iets afkoelen in de vorm, haal dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Author:
Arnoud
Gang:
Lunch
Keuken:
Italiaans
Trefwoord:
brood, napels, pasen
Niveau:
Makkelijk