Caesar salade met croutons, ei, ansjovis en Parmezaanse kaas
Het originele recept voor caesar salade bestaat uit slechts zes ingrediënten: romaine sla, knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, ei en Worchestershire-saus. In de loop van de tijd zijn ontzettend veel varianten op zijn salade gemaakt, met toevoegingen zoals ansjovis, kipfilet of bacon. Hoewel de originele ingrediënten ook in mijn variant zitten, wijk ook ik met mijn versie wel af van het originele recept.
Kook de twee eieren in ongeveer 7 minuten totdat ze hardgekookt zijn.
Start het maken van de dressing. Doe alle ingrediënten, behalve de olie en het water, in een de beker van je staafmixer of in een blender. Zorg dat er een mooie egale substantie ontstaat en er geen grote stukken meer in zitten. Voeg vervolgens in etappe de olie toe in een straal terwijl de staafmixer of blender aanstaat. Het mengsel zal steeds dikker worden en gaat op mayonaise lijken. Omdat we een meer vloeibare dressing willen, voeg je in etappes vervolgens ongeveer 50 milliliter water toe tot je een mooie vloeibare dressing hebt.
Zet de dressing even weg en begin met de croutons. Snij het brood in kleine blokjes van ongeveer 1 vierkante centimeter. Verhit de olie in een grote koekenpan en voeg de geplette knoflook toe. Laat de olie op temperatuur komen en voeg vervolgens de broodblokjes toe. Bak de croutons totdat ze mooi goudbruin zijn en kieper ze op een bord met een velletje keukenpapier.
Snij de sla in stukken en leg ze in een grote schaal. Meng de helft van de dressing door de sla.
Serveer de salade nu op de borden en maak de salade verder af: schaaf ruim Parmezaanse kaas over de salade en strooi daarover de plakjes gekookte ei, gescheurde stukjes ansjovis en de croutons. Giet als laatste het restant van de dressing over de salade.
Serveer de salade direct, zodat de croutons lekker knapperig blijven.