Wie wel eens in Italië is geweest kent het fenomeen aperitivo vast. Een aperitivo is een lekker glas wijn, Spritz of een biertje met wat lekker Italiaanse borrelhapjes aan het einde van de middag/begin van de avond. Antipasti bestel je als voorgerecht in een restaurant. Antipasti en de aperitivo lijken dus een beetje op elkaar, want in beide gevallen krijg je een bord(je) met lekkere Italiaanse hapjes, kazen en vleeswaren. In deze blog geven je daarom suggesties hoe je je eigen aperitivo of antipasti en welke Italiaanse borrelhapjes je kunt maken voor bij de borrel of als voorgerecht.
Verschil tussen aperitivo en antipasti
Als wij vrienden te eten krijgen maken we vaak een grote Italiaanse antipasti plank met hapjes voor bij de borrel (wat eigenlijk een aperitivo is). Maar wat is nou het verschil tussen een aperitivo en antipasti? Eigenlijk is het heel simpel. Dat leggen we je hieronder uit.
Aperitivo: Italiaanse borrelhapjes
De aperitivo is het fijne Italiaanse gebruik waarbij je aan het einde van de middag ergens op een terras een alcoholisch drankje besteld, waarbij je (meestal) zonder te betalen een bordje met wat lekkere Italiaanse hapjes krijgt (zoals stukjes focaccia, een plakje worst of ham of een crostini met tomaat). Soms krijg je een halve maaltijd, maar soms ook alleen maar een bakje chipjes, Dat laatste vinden wij altijd wat teleurstellend, zoals je begrijpt. Wij checken dus altijd eerst even wat voor hapjes er op tafel staan als we een terras uitzoeken 🙂 Zeker als je wat later eet, zoals in Italië, is het fijn om wat Italiaanse borrelhapjes te eten aan het einde van de middag.
Antipasti
Antipasti is wat wij in het Nederlands vaak vertalen als een voorgerecht, maar is dus de naam van de maaltijdgang die voor de ‘primi’ (voorgerecht) komt. De naam antipasti (enkelvoud antipasto) betekent ‘voor de maaltijd’. In Italië zijn de antipasti dus eigenlijk geen voorgerecht, maar iets wat nog daarvoor komt. En daarmee lijkt het dus wel weer op de borrelplank die wij vaak maken als we vrienden te eten krijgen. Bij antipasti vindt je vaak een schaal met hapjes (tagliere) zoals vleeswaren (salumi) en kazen (formaggi), maar ook vaak met visgerechtjes als je ergens eet in de buurt van de zee. Onze ervaring is dat de antipasti in Italië vaak overdadig zijn en dat je daarna eigenlijk al vol zit, haha.
Italiaanse borrelplank om je etentjes mee te starten
Hoe lekker is het om af en toe ook een lekkere borrelplank met Italiaanse hapjes te maken voor bij de aperitivo of als antipasti. Zoals je hieronder (en op de foto hierboven) ziet kun je van allerlei lekkere dingen op je borrelplank leggen. Wij vinden een Italiaanse aperitivo of antipasti schotel altijd een fijne manier om onze etentjes te beginnen. Lekker ontspannen met een paar kleine hapjes zorgt ervoor dat de gasten iets in hun maag hebben en wij tijd hebben om aan het voorgerecht te beginnen.
Inspiratie voor je Italiaanse borrelhapjes
De schaal met hapjes deel je met je tafelgenoten en is heerlijk met een goed glas wijn. We geven je hieronder wat inspiratie om je eigen Italiaanse borrelplank vol met lekkers te maken.
Als je zelf een borrelplank wilt maken in Italiaanse stijl dan kun je van alles en nog wat op de plank leggen. Meestal zie je een combinatie van vlees, kaas en groente. Je kunt bijvoorbeeld uit de volgende Italiaanse hapjes kiezen.
Italiaanse vleeswaren
Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten vleeswaren die je kunt opnemen om je plank tot een succes te maken:
- Salami
- Pancetta
- Prosciutto (bijv. Parmaham)
- Bressaola
- Mortadella
- ‘Nduja
- Coppa
Italiaanse kaas (formaggio)
Kaas speelt een prominente rol op een Italiaanse borrelplank en biedt een rijke verscheidenheid aan smaken en texturen. Verschillende soorten kaas zijn namelijk perfect als borrelhapje. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten kaas die je kunt overwegen voor je eigen Italiaanse antipasti plank:
- (Buffel-)mozzarella
- Burrata
- Gorgonzola
- Provolone
- Pecorino
- Taleggio
- Ricotta
- Zelfgemaakt vers kaasje
Groente / ingemaakt
In Italië krijg je vaak ingemaakte groente, zoals gegrilde paprika, olijven, kapperappeltjes en gegrilde paprika. Daarnaast zit er ook vaak gefrituurde groente bij een goede antipasta schaal of borrelplank.
- Olijven (zwarte en groene), bijvoorbeeld Taggiasche olijven uit Italië
- Kapperappeltjes
- Gegrilde paprika
- Gemarineerde artisjokkenhartjen
- Tapenade
- Gefrituurde groente
- Gefrituurde aubergineballetjes
- Gefrituurde salieblaadjes
- Giardiniera (groente in zoetzuur)
Deegwaren & overige
- Focaccia met kaas en ui
- Scrocchi (kleine crackertjes)
- Zelfgemaaktet taralli (hartige koekjes)
- Brood (zelfgebakken) met goede olijfolie en zeezout
- Bruschetta met tomaat
- Broodballetjes in tomatensaus
- Romige wittebonen puree (uit Puglia)
- Vegetarische pompoen frittata
Tip: eet niet te veel Italiaanse borrelhapjes 🙂
Een kleine tip: zorg er wel voor dat je de plank niet te vol legt als je daarna nog een groot diner in de planning hebt. Je wilt niet dat jij en je gasten na de antipasti geen ruimte meer over hebben voor al het andere lekkere eten. Het is ons in ieder geval meerdere keren in Italië gebeurd dat we aanvielen op de overheerlijke antipasti en dat we de gerechten daarna (bijna) niet op kregen 🙂
Buon appetito!