Laatst liepen we over de markt om een mooi stukje vis te kopen voor het avondeten. Opeens moest ik denken aan de combinatie vis en de pittige worst ‘nduja die we wel eens in Calabrië hebben gegeten. Ik kreeg daardoor meteen zin een Italiaans stoofpotje met vis en ‘nduja. Echt typisch comfortfood: volle smaken van goede ingrediënten en hartverwarmend als je het eet. Zeker in de herfst en de winter is dit Italiaanse visstoofpotje met ‘nduja een geweldig gerecht dat je echt eens zou moeten maken.
‘Nduja in het visstoofpotje
Wij zijn echt dol op ‘nduja. De eerste keer dat we het aten was jaren geleden in Calabrië. Wat een smaak! Helaas kon je het toen nog niet of nauwelijks krijgen in Nederland. ‘Nduja is een pittige en smeerbare worst die afkomstig is uit de Calabrische regio in Zuid-Italië. Het is een uniek product dat gelukkig steeds populairder wordt, zowel in Italië als daarbuiten. ‘Nduja wordt vaak beschouwd als een symbool van de krachtige en intense smaak van de Zuid-Italiaanse keuken. Tegenwoordig kun je het ook veel makkelijker in Nederland krijgen bij Italiaanse delicatessenzaken en zelfs bij de beter gesorteerde supermarkten. Voor dit gerecht heb je wel echt ‘nduja nodig, want het geeft het visstoofpotje een heerlijke volle en pittige smaak.
Chorizo als alternatief voor ‘nduja
Als je echt geen ‘nduja kunt vinden, dan zou je het kunnen vervangen door blokjes chorizo. Chorizo heeft natuurlijk wel echt een andere smaak, maar lijkt wel een beetje op ‘nduja. Hoe dan ook is een visstoofpotje met witvis en chorizo ook ontzettend lekker, dus wat dat betreft is het sowieso een prima alternatief.
Neem stevige vis voor dit visstoofpotje
Zelf kocht ik voor dit gerecht wat rode poon en wijting, maar je kunt er natuurlijk allerlei soorten (wit-)vis doorheen doen. Ook grote garnalen zouden zeker niet misstaan in dit gerecht. Het Italiaans visstoofpotje is in kleinere porties heerlijk als een voorgerecht en als hoofdgerecht is het natuurlijk ook prima te eten (recept is dan voor ongeveer twee porties). Zorg er wel voor dat je stevige vis neemt voor dit gerecht, anders heb je na het bereiden geen lekkere grote stukken vis meer over.
Andere gerechten met ‘nduja
Als je ‘nduja overhoudt kun je nog heel veel andere lekkere gerechten maken met ‘nduja. Zoals pasta met ‘nduja en tomatensaus of een heerlijke pizza met mozzarella en pittige ‘nduja (een van onze favoriete pizza’s!).
Suggesties voor bij je visstoofpotje
Gezien de lichtpittige smaak van het stoofpotje met ‘nduja, kun je er lekker een frisse spinaziesalade met geroosterde tomaten bij maken of een lekkere salade Caprese. Na afloop kun je een lekkere affogato al caffè maken (Italiaanse espresso met een bolletje roomijs) of een heerlijke citroen tiramisu met rood fruit.
Italiaans stoofpotje met vis en ‘nduja
Ingrediënten
- scheut olijfolie
- 1 ui doormidden en dan in dunne ringen
- 100 gram 'nduja in stukjes
- 1 blik tomatenblokjes 400 ml
- 400 gram witte vis in stukjes (bijvoorbeeld rode poon, wijting of kabeljauw)
- 1 blik kikkererwten 200 gram
- 1 eetlepel citroensap
- handje peterselie fijngehakt
- citroenrasp naar smaak
- zout en peper
Instructies
- Fruit de ui aan in wat olijfolie en laat dit een paar minuten pruttelen.
- Voeg de stukjes 'nduja toe en bak deze tot ze knapperig beginnen te worden.
- Giet de tomatenblokjes in de pan en voeg nog 200 ml water toe aan het mengsel. Breng het geheel aan de kook en laat vijf minuten zachtjes koken zodat het wat indikt.
- Doe de stukjes vis en de kikkererwten in de pan en laat alles nog circa 5 minuten zachtjes koken, of totdat de vis gaar is.
- Breng op smaak met zout en peper en strooi de peterselie over het gerecht en wat citroenrasp (zest) naar smaak. Serveer in diepe borden.
Buon appetito!