Een hele beroemde Italiaanse taart die we echt al heel lang wilden bakken is de pastiera Napoletana. Deze klassieke taart met onder andere sinaasappel, geconfijt fruit en gekookte tarwe eten veel Italianen traditioneel met Pasen. De pastiera Napoletana komt, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk uit de regio Napels, maar wordt inmiddels door heel Italië gegeten. Met ons recept voor de pastiera Napoletana kun jij de taart ook lekker zelf maken!

Pastiera Napoletana is een paastraditie
De pastiera napoletana is een vast onderdeel binnen de Italiaanse paastraditie. Deze traditionele Napolitaanse taart wordt al generaties lang bereid in de week voor Pasen en staat symbool voor lente, wedergeboorte en familie. De vulling van ricotta, grano cotto (gekookte tarwe), sinaasappelbloesemwater en gekonfijte citrusvruchten geeft de pastiera Napoletana haar kenmerkende geur en smaak.
Volgens de traditie wordt de taart vaak op Goede Vrijdag gebakken, zodat de smaken goed kunnen intrekken tegen Pasen. Op paaszondag siert de pastiera vrijwel elke Napolitaanse feesttafel en wordt ze gedeeld met familie en vrienden.
Leestip: Stedentrip naar Napels: deze gerechten uit Napels moet je echt gegeten hebben



Gekookte tarwe (grano cotto) voor de pastiera
Nu horen we je denken: grano cotto? Dit is dus gewoon gekookte tarwe en is een essentieel ingrediënt in de klassieke Pastiera Napolitana. Het zorgt voor de karakteristieke structuur en subtiele nootachtige smaak van de vulling. In Italië is grano cotto voor de pastiera kant-en-klaar verkrijgbaar in glazen potten, meestal in de supermarkt rond Pasen, onder merken zoals Miele, Valgrì of Cuore di Grano. Deze voorgekookte tarwe is ideaal voor wie tijd wil besparen, want je hoeft het enkel kort mee te koken met melk en boter om het zacht en romig te maken. Met een beetje mazzel vind je een pot bij je Italiaanse delicatessenzaak of bestel je het online.


Wil je het liever zelf maken of kun je geen grano cotto vinden in potten (zoals wij)? Gebruik dan volkoren zachte tarwekorrels of parelgort, veelal te koop bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt of bij bio winkels. Je laat de tarwekorrels een nacht weken in water en kook ze vervolgens in ruim water gedurende ongeveer 60 minuten tot ze zacht zijn. Zelfgekookte parelgort of tarwe heeft een iets stevigere bite en een diepere smaak, dus nog lekkerder in je pastiera Napoletana.
Pastiera Napoletana: de echte Italiaanse paastaart
Benodigdheden
- 1 taartvorm 30 cm
Ingrediënten
Voor de korst (pasta frolla)
- 500 gram bloem
- 250 gram boter
- 200 gram suiker
- 5 eidooiers
- 1 eetlepel sinaasappelschil geraspt
- 1 snufje zout
Voor de vulling
- 450 gram gekookte tarwe Gebruik 175 gram ongeweekte tarwe
- 400 ml volle melk
- 3 eetlepels suiker
- 1 citroenschil geraspt
- snufje zout
- 500 gram ricotta uitgelekt
- 250 gram suiker
- 3 eiwitten
- 5 eidooiers
- 1 theelepel oranjebloesemwater of meer naar smaak
- 100 gram gekonfijt fruit (sinaasappel, citroen oid) in stukjes
- 50 gram gedroogde abrikoos in stukjes
Voor de afwerking
- Poedersuiker om te bestuiven
Instructies
Deeg maken (pasta frolla)
- Meng bloem, suiker, sinaasappelrasp en zout.
- Voeg de boter in blokjes toe en wrijf met je vingers tot een kruimelig mengsel.
- Voeg de eidooiers toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Tarwevulling bereiden
- Als je zelf tarwe gaat koken: week 200 gram tarwe een nachtje in water. Kook de geweekte tarwe in ongeveer 45-60 minuten in ruim water gaar. Laat afkoelen in het kookvocht. Giet voor gebruik af en weeg 450 gram af voor gebruik in de taart.
- Doe de gare tarwe (zelfgekookt of kant-en-klaar uit een pot) in een pan met de melk, suiker, citroenschil en een snufje zout.
- Laat zachtjes pruttelen op laag vuur tot het romig is en de melk grotendeels is opgenomen. Let op: goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
- Laat het mengsel afkoelen met een stukje huishoudfolie op de tarwe, zodat je geen velletje krijgt.
Vulling maken
- Klop de eiwitten tot stijve pieken. Zet even opzij.
- Klop in een ruime kom de ricotta los met de suiker.
- Voeg de eidooiers, sinaasappelbloesemwater, de citroenrasp en het gekonfijte fruit toe. Meng goed. Voeg vervolgens de tarwevulling toe aan dit mengsel en roer alles goed door.
- Voeg tot de slot het geklopte eiwit toe en meng met een spatel.
Taart samenstellen
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol 3/4 van het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm met het deeg. Snij het overtollige deeg weg aan de randen.
- Giet de vulling er voorzichtig in.
- Rol het overige deeg uit, snijd in repen en leg die kruislings over de taart als raster.
- Bak 50-60 minuten tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin.
Afkoelen en serveren
- Laat de pastiera volledig afkoelen (liefst 12-24 uur laten rusten voor het beste aroma). Bewaar de taart in de koelkast en bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker.