Een van de meest populaire pasta recepten is pasta met kip en pesto. Omdat Leonie geen vlees eet hebben we ook een heerlijk vegetarisch alternatief bedacht voor deze klassieker: vegetarische pasta met pesto roomssaus en zongedroogde tomaten. En eerlijk gezegd vinden we deze vegeterische pasta zelfs nog net een tikkie lekkerder en spannender dan de versie met kip!

Gebruik semi-zongedroogde tomaatjes
Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan pasta. Voor een iets sappigere en zachtere bite zijn semi-zongedroogde tomaatjes een geweldige optie, dus die gebruiken we in dit recept. Deze tomaatjes worden namelijk wat korter gedroogd dan volledig zongedroogde varianten, waardoor ze hun natuurlijke frisheid en zoetigheid behouden. Ze passen perfect in een romige pesto-roomsaus, omdat hun lichtzure en hartige tonen de romigheid van de saus in balans brengen. Bovendien zorgen ze voor een mooie kleur en een extra laagje smaak in je pastagerecht.
Zelf pesto maken voor vegetarische pasta met pesto
Je kunt voor dit gerecht gewoon een potje groene pesto (pesto Genoveso) gebruiken. Als je tijd hebt kun je natuurlijk zelf pesto maken. Niet veel werk, maar nog veel lekkerder dan groene pesto uit ee potje!

Slagroom of kookroom gebruiken
Bij het maken van een pesto-roomsaus kun je kiezen tussen slagroom of kookroom, afhankelijk van de gewenste textuur en smaak. Slagroom (minimaal 30% vet) zorgt voor een vollere, romigere saus. Doordat het hoger vetgehalte de pesto mooi bindt, krijg je een zijdezachte consistentie. Kookroom bevat minder vet (meestal rond 20%) en is daardoor iets lichter, maar kan ook iets dunner uitvallen. Voor een evenwichtige saus die niet te zwaar is, kun je ook een combinatie van beide gebruiken. Welke optie je ook kiest, laat de room op laag vuur sudderen om schiften te voorkomen en de smaken goed te laten samensmelten.
Vegetarische pasta met pesto roomsaus en zongedroogde tomaten
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gram pasta bijv. penne of fusilli
- 20 semi zongedroogde tomaatjes als je gewone zongedroogde tomaatjes gebruikt, neem dan minder
- 4-5 eetlepels groene pesto naar smaak
- 150 ml slagroom of kookroom
- 1 eetlepel olijfolie
- 30 gram Parmezaanse kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: een handje rucola of pijnboompitten voor extra smaak
Instructies
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af en bewaar een beetje van het kookvocht.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de zongedroogde tomaatjes even korts tot ze warm zijn.
- Voeg de pesto en slagroom/kookroom toe aan de tomataatjes en roer goed door. Laat zachtjes pruttelen tot de saus wat dikker is.
- Doe de pasta bij de saus en meng goed. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe als de saus te dik is.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas en eventueel wat rucola of pijnboompitten.
- Serveer en buon appetito!