Als we zin hebben in een lekkere comfortabele pasta met courgette, dan kiezen we vaak een romige pasta met courgette en spekjes. Heel makkelijk en snel op tafel voor de een doordeweekse avond. Je kunt deze romige pasta met echte speck eten, maar is ook heerlijke met gerookte spekjes of vegetarische spekjes. De pasta bevat lekker veel courgette en staat zo op tafel. Kinderen smullen ook van deze pasta!
Romige pasta met courgette en speck
Traditioneel eet je deze romige pasta met courgette (zucchini) en met ‘speck’. Dat is een heerlijke lichtgerookte rauwe ham uit de provincie Alto Adige (Süd-Tirol) in het noorden van Italië. Voor het maken van deze spek worden stevige varkensdijen van lokale varkens gebruikt. De hammen worden gekruid, drie weken lang gedroogd en dan licht gerookt. Daarna worden ze gedroogd in frisse lucht gedurende ongeveer 22 weken. Het heeft een harde korst aan de buitenkant. De speck heeft vanbinnen zacht, rood vlees.
Alternatieven voor speck
Waarschijnlijk kun je niet zomaar speck vinden, maar je kunt het vervangen door lichtgerookt spek, zoals guanciale of pancetta. De smaak wordt hierdoor wel minder verfijnd, maar nog steeds heerlijk voor een doordeweekse pasta, En als je geen vlees eet, dan kun je in dit gerecht de speck ook vervangen door vegetarische spekjes. Ook hardstikke lekker, zolang je maar die lichtgerookte smaak terugproefd in de romige pasta met courgette.

Gebruik korte pasta
Voor deze pasta gebruik je bij voorkeur korte pasta, waar de saus goed in en aan blijft kleven. Door de stukken courgette eet het veel beter als je korte pastasoorten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan penne, orecchiette of aan trofie. Heb je zin in andere lekkere pasta’s of ben je nog aan het oriënteren? Kijk dan ook eens bij onze andere pasta recepten! We hebben ook veel andere lekkere recepten met courgette.
Romige pasta met courgette en spekjes
Benodigdheden
Ingrediënten
- 400 gram korte pasta bv. penne, orecchiette of trofie
- 1 ui fijngesnipperd
- 150 gram speck of ander spek (bijvoorbeeld pancetta of guanciale)
- 3 courgettes in kleine stukjes
- 1 theelepel chilivlokken
- 250 ml creme fraiche
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Verhit olie in de hapjespan en fruit de gesnipperde ui op laag vuur aan. Voeg na 5 minuten de chilipeper en de spekjes toe en bak deze 5 minuten mee.
- Zet de pasta op en kook deze al dente gaar (je verwarmt de pasta later samen nog even samen met de saus).
- Voeg de courgette toe aan de ui en spekjes en bak in ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan de creme fraiche toe en roer goed door tot het goed is gemengd.
- Voeg de pasta toe aan het courgettemengsel en roer goed door op laag vuur. Zorg dat alle pasta goed is bedekt met saus. De saus krijgt vanzelf de juiste structuur, waardoor het goed aan de pasta blijft plakken. Bestrooi naar smaak met peper en zout.
- Serveer direct. Buon appetito!