Af en toe koken we met een ingrediënt waarmee we nog niet eerder hebben gekookt. Deze week was dat de zachte en romige Italiaanse kaas stracciatella. We maakten daarmee een fantastische pasta met spinazie, ‘nduja en stracciatella. Weet je niet wat stracciatella en ‘nduja zijn? Ook dat lees je hieronder.
Wat is stracciatella kaas?
Misschien dat je vooral aan ijs denkt bij de naam stracciatella. Naast een ijssmaak is stracciatella ook een verse Italiaanse die bestaat uit lange, romige draadjes mozzarella vermengd met dikke room. De naam “stracciatella” komt van het Italiaanse woord stracciare, wat “scheuren” betekent, verwijzend naar de gescheurde structuur van de kaas. Het lijkt daarmee heel erg op de romige vulling van burrata (gevulde mozzarella met room).
![Romige pasta met spinazie, pittige ‘nduja en stracciatella](https://www.foodhunting.nl/wp-content/uploads/2025/02/Pasta-met-spinazie-nduja-en-stracciatella-kaas.jpg)
Waar stracciatella kaas kopen?
Stracciatella kaas is niet in alle supermarkten te vinden, maar je vindt het wel online bij Albert Heijn en goedgesorteerde kaaswinkels. Als je echt geen stracciatella kunt vinden, dan kun je voor dit recept het vervangen door een lekker verse burrata. Hou er rekening mee dat de structuur dan iets grover wordt van de saus.
Pittige ‘nduja worst uit Calabrië
Het andere onmisbare ingrediënt voor dit gerecht is de pittige smeerbare varkensworst uit Calabrië: ‘nduja. Deze worst kun je tegenwoordig kopen bij de grotere supermarkten zoals de Albert Heijn. En uiteraard bij delicatessenwinkels. Hou je wat minder van pittig eten? Doe dan gewoon wat minder ‘nduja door het gerecht.
Lees ook het artikel: Wat is ‘nduja worst en welke gerechten kun je ermee maken
Romige pasta met spinazie, pittige ‘nduja en stracciatella kaas
Het recept hieronder voor romige pasta met spinazie, pittige ‘nduja en stracciatella kaas is wat ons betref een winner als je een diner voor vrienden of familie hebt. Je kunt het als een voorgerecht serveren of als hoofdgerecht.
Romige pasta met spinazie, pittige ‘nduja en stracciatella kaas
Benodigdheden
- kleine keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 200 gram spinazie
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram linguine of spaghetti
- 90 gram 'nduja worst
- 200 gram stracciatella
- peper en zout
Instructies
- Kook de pasta in gezouten water beetgaar. Bewaar straks het kookwater!
- Bak intussen de spinazie in 1 eetlepel olijfolie zacht. Doe de geslonken spinazie in de keukenmachine met een beetje pastakookwater. Blend alles tot een mooie gladde puree. Doe het even in een ander bakje, want je hebt de blender nodig voor de volgende stap.
- Doe vervolgens 70 gram van de 'nduja met de stracciatella kaas in de keukemachine en meng tot beide goed gemengd zijn. Zet het mengsel even opzij.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan en doe de resterende 20 gram van de 'nduja in kleine stukjes in de pan. Bak dit tot dat de worst soort van 'gesmolten' is. Voeg dan de gekookte pasta toe in de pan en roer goed door, zodat de pasta goed bedekt is.
- Voeg daarna de spinazie toe en roer goed door. Voeg vervolgens het stracciatellamengela toe. Roer weer goed door en voeg daarna steeds een scheutje pasta kookwater toe, zodat je al roerende een mooie romige saus krijgt. De saus moet niet te dik zijn, maar ook niet te dun.
- Serveer direct. Buon appetito!