Limoncello, wie houdt er niet van?! Deze heldergelde citroenlikeur uit Zuid-Italië staat bij ons na een goed diner met vrienden standaard op tafel. Tot voor kort was dat altijd eentje van de slijter, maar nu drinken we altijd onze zelfgemaakte limoncello. En wist je dat limoncello maken echt kinderlijk eenvoudig is? We geven je ons recept om limoncello te maken. Ook geven we je een aantal handige tips, zoals welke citroenen je gebruikt, hoe je aan de juiste alcohol komt en wat je met al het overgebleven citroensap kunt doen.
De oorsprong van limoncello
Limoncello is onlosmakelijk verbonden met Zuid-Italië, vooral met de regio’s Campania, Sicilië en Sardinië. De Amalfikust, beroemd om zijn prachtige citroenboomgaarden, wordt vaak gezien als de bakermat van deze likeur. De Amalfi citroen, een lokale variëteit met een intens aroma, staat bekend als de beste citroen om traditionele limoncello mee te maken.
In het verleden werd de likeur door families gemaakt met hun eigen citroenen. Het was een huisgemaakte specialiteit die bij feestelijke gelegenheden werd geserveerd. Pas in de 20e eeuw kreeg limoncello internationale bekendheid dankzij commerciële productie.
Welke citroenen zijn geschikt voor limoncello?
Goeie vraag! De keuze van de citroenen is namelijk cruciaal voor de kwaliteit en smaak van je limoncello. Traditioneel worden Italiaanse citroenen gebruikt, zoals de Amalfi citroen van de Amalfikust en de “Femminello del Gargano”. Deze variëteiten hebben een dikke, geurige schil en een hoog gehalte aan essentiële oliën, die zorgen voor de beste smaak.
Als je geen Italiaanse citroenen kunt krijgen, kun je kiezen voor citroenen uit andere regio’s, zoals Spanje of Griekenland. Het is belangrijk dat de citroenen onbespoten zijn, omdat je alleen de schil gebruikt.
Waarom biologische citroenen gebruiken?
Biologische citroenen zijn essentieel. Bij de bereiding gebruik je alleen de buitenste gele schil, waar pesticiden en chemicaliën zich ophopen bij niet-biologische citroenen. Door biologische citroenen te kiezen, krijg je een puur en veilig eindproduct. Bovendien hebben biologische citroenen vaak een meer natuurlijke en intense smaak, wat de kwaliteit van je limoncello aanzienlijk verbetert.
Waar koop je pure alcohol?
Pure alcohol is een belangrijk ingrediënt voor het maken van authentieke limoncello. Het hoge alcoholpercentage (95-96%) zorgt ervoor dat de essentiële oliën uit de citroenschillen optimaal worden opgenomen. In Nederland kun je alleen pure alcohol kopen bij gespecialiseerde slijterijen of online winkels. Het nadeel van kopen van sterke alcohol in Nederland is dat je enorm veel accijns (belasting) betaald over sterke drank in Nederland. Tip: neem een liter alchohol mee als je met de auto in Italië op vakantie bent. Daar koop je het namelijk gewoon in de supermarkt. Ga je zelf niet met de auto op vakantie naar Italië, vraag dan gewoon aan je familie of vrienden. Die willen dat vast wel doen in ruil voor een flesje zelfgemaakte citroenlikeur.
Kan ik ook wodka gebruiken?
Als alternatief kun je kiezen voor wodka van hoge kwaliteit met een neutrale smaak en een alcoholpercentage van minimaal 40%. Hou dan wel rekening met het feit dat je limoncello veel minder alcohol zal bevatten dan wanneer je het maakt met 96% alchohol.
Citroensap invriezen
Voor het maken van limoncello heb je alleen de schillen nodig. Het sap van de citroenen blijft dus over. Wij persen de citroenen na afloop dus uit en doen het in ijsblokzakjes. Zo heb je altijd verse citroensap bij de hand en hoef je het niet weg te gooien.
Benodigde materialen om limoncello te maken
Je hebt niet veel nodig om limoncello te maken. Het enige dat je nodig hebt is een grote inmaakpot van minimaal 2 liter en flessen om na afloop je drank in te doen. Je hebt straks in totaal ongeveer 2,5 tot 3 liter limoncello, dus je kunt het bijvoorbeeld in mooie herbruikbare beugelflessen van 500 ml doen of juist allemaal kleine hersluitbare flesjes van 200 ml. Deze laatste zijn trouwens ook superleuk om je eigen limoncello cadeau te doen!
Je zelfgemaakte Italiaanse citroenlikeur is de perfecte afsluitingv van een feestelijk diner met vrienden en familie. Meer ‘citroen inspriratie’ nodig voor je Italiaanse diner? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze snelle dip van cannellinibonen met citroen en deze heerlijke orzo pasta met snijbiet. Als dessert kun je denken aan deze fantastische citroencake of deze citroen tiramisu zonder koffie!
Zelf echte limoncello maken
Benodigdheden
- Beugelflessen
- Grote inmaakpot minimaal 2 liter
- Trechter
Ingrediënten
- 15-20 biologische citroenen onbespoten
- 1 liter pure alcohol 95-96% of wodka van hoge kwaliteit (minimaal 40%)
- 1,5 liter water
- 600 gram suiker
Instructies
- Was de citroenen grondig en schil ze met een dunschiller. Zorg dat je alleen de gele schil gebruikt en niet de witte binnenkant (dit maakt je limoncello bitter).
- Doe de citroenschillen in een glazen pot en giet de alcohol eroverheen. Sluit de pot goed af en laat het een maand trekken op een koele, donkere plek. Schud de pot regelmatig om de smaken te mengen.
- Als de maand wachten is verstreken kun je de limoncello gaan maken. Verwarm het water en los de suiker erin op om een suikersiroop te maken. Laat de siroop volledig afkoelen.
- Zeef de citroenschillen uit de alcohol. Meng vervolgens de gezeefde alcohol (deze is nu gelig) met de afgekoelde siroop.
- Giet de limoncello met een trechter in de glazen flessen en sluit ze goed af. Laat de drank nog een paar dagen rusten zodat de smaken zich volledig ontwikkelen. Bij voorkeur bewaar je alle limoncello in je vriezer.
- Bewaar de limoncello in de vriezer en serveer het ijskoud.