Cantuccini, ook wel bekend als cantucci of biscotti di Prato, zijn heerlijke Italiaanse amandelkoekjes die hun oorsprong vinden in de regio Toscane. Deze knapperige koekjes zijn de ideale metgezel bij een kopje koffie of een glas Vin Santo, de beroemde Toscaanse dessertwijn. De meeste mensen kennen cantuccini, maar wist je dat je ze heel makkelijk ook zelf kunt maken?
Oorsprong van cantuccini
De geschiedenis van cantuccini gaat terug tot de middeleeuwen, toen ze voor het eerst werden gebakken in de stad Prato in Toscane. In die tijd waren ze een voedzame, lang houdbare lekkernij die reizigers en zeelieden meenamen op hun reizen. Door de dubbele bakmethode, die kenmerkend is voor cantuccini, is het koekje langdurig houdbaar.
De naam “cantuccini” is afgeleid van het Italiaanse woord “canto,” wat “hoek” betekent. Dit verwijst naar de vierkante vorm van de koekjes. Later kregen ze de bijnaam “biscotti,” wat gewoon “koekjes” betekent in het Italiaans.
Ingrediënten van cantuccini
Hoewel de cantuccini een verfijnde smaak hebben, is de ingrediëntenlijst heel eenvoudig. De basis bestaat uit meel, suiker, eieren en amandelen. Hiermee creëer je een basisdeeg dat je kunt aanpassen met smaakvolle toevoegingen zoals vanille, citroenschil of zelfs chocoladechips. Het is bij deze koekjes wel belangrijk dat je goede ingrediënten gebruikt.
Gebruik goede amandelen
Met name de amandelen spelen een hoofdrol in de cantuccini, en hun kwaliteit is van het grootste belang. Traditioneel worden ongepelde amandelen gebruikt, wat een mooie rustieke uitstraling aan de koekjes geeft.
De amandelen worden grof gehakt en geroosterd voordat ze aan het deeg worden toegevoegd. Dit roosterproces verbetert de smaak en textuur van de amandelen, waardoor ze lekker knapperig worden.
Dubbele bakmethode
Wat de cantuccini als koekje extra bijzonder maakt is de dubbele bakmethode. Hierdoor blijft het extra lang houdbaar. Nadat het deeg is gevormd tot een platte log en in stukken is gesneden, worden de koekjes eerst gebakken tot ze stevig zijn maar nog niet volledig gaar. Vervolgens worden ze in dunne plakjes gesneden en nogmaals gebakken tot ze goudbruin en volledig knapperig zijn.
Deze dubbele bakmethode geeft cantuccini hun karakteristieke textuur. Ze zijn stevig genoeg om te dippen in koffie of wijn zonder meteen te breken, maar tegelijkertijd hebben ze die heerlijke knapperigheid die de koekjes zo verslavend lekker maakt.
Recept voor cantuccini
Waarschijnlijk heb je wel vaker kant en klare cantuccini gegeten, maar wil je ze nu een keer lekker zelf gaan maken. Met het recept hieronder kan het haast niet misgaan om je eigen koekjes te maken.
De koekjes zijn dus heel geschikt voor bij de koffie. Maak er bijvoorbeeld een heerlijke espresso bij met de Moka Expres. De cantuccini zijn ook heel lekker bij een zelfgemaakte affogato al caffè (espresso met roomijs).
Cantuccini dopen in de Vin santo
Zoals hierboven aangegeven doop je de cantuccini tradioneel in de zoete wijn vin santo. De combinatie van de koekjes met de dessertwijn vin santo del Chianti classico is heerlijk als digestief na een lekker feestelijk diner met vrienden en familie. Je vindt een vin santo bij de wat beter gesorteerde slijterijen en natuurlijk bij wijnwinkels.
Het recept is voor 30 – 40 cantuccini
- Voorbereiding (inclusief het roosteren van de amandelen): 15-20 minuten.
- Het maken van het deeg en het vormen van de logs: 10-15 minuten.
- De eerste bakronde: 25-30 minuten.
- Het snijden van de koekjes en de tweede bakronde: 35-40 minuten.
- Afkoelen en opbergen: 10-15 minuten.
Ingrediënten:
- 250 gram amandelen (ongebrand en ongezouten)
- 250 gram suiker
- 3 eieren
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Rasp van 1 sinaasappel
- Snufje zout
- Optionele smaakmakers: vanille-extract, geraspte citroenschil
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verspreid de amandelen op een bakplaat en rooster ze gedurende 10-12 minuten, tot ze lichtjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
- Klop in een grote kom de suiker en eieren tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de sinaasappelrasp en eventuele smaakmakers toe, zoals vanille-extract.
- Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe aan het suiker-eimengsel. Meng alles tot een samenhangend deeg.
- Voeg de geroosterde amandelen toe aan het deeg en kneed ze er gelijkmatig doorheen.
- Verdeel het deeg in tweeën en vorm elk deel tot een platte, langwerpige log. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, tot ze licht goudbruin zijn.
- Haal de logs uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen. Snijd ze vervolgens schuin in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de plakjes weer op de bakplaat en bak ze nog eens 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Laat de cantuccini volledig afkoelen op een rooster voordat je ze opbergt in een luchtdichte container.
Cantuccini: maak heerlijke amandelkoekjes uit Toscane
Ingrediënten
- 250 gram amandelen ongebrand en ongezouten
- 250 gram suiker
- 3 eieren
- 1 sinaasappel rasp
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- optionele smaakmakers vanille-extract, geraspte citroenschil, cacao nibs
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verspreid de amandelen op een bakplaat en rooster ze gedurende 10-12 minuten, tot ze lichtjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
- Klop in een grote kom de suiker en eieren tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de sinaasappelrasp en eventuele smaakmakers toe, zoals vanille-extract
- Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe aan het suiker-eimengsel. Meng alles tot een samenhangend deeg.
- Voeg de geroosterde amandelen toe aan het deeg en kneed ze er gelijkmatig doorheen.
- Verdeel het deeg in tweeën en vorm elk deel tot een platte, langwerpige log. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, tot ze licht goudbruin zijn.
- Haal de logs uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen. Snijd ze vervolgens schuin in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de plakjes weer op de bakplaat en bak ze nog eens 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Laat de cantuccini volledig afkoelen op een rooster voordat je ze opbergt in een luchtdichte container.