Wij vinden het heerlijk om af en toe onze eigen pasta te maken als we tijd hebben. Er is helemaal niets mis met gedroogde pasta, maar het genot van zelf pasta maken is toch wel veel groter. En het is bovendien ook nog eens heel leuk om te doen. We geven je daarom 7 redenen waarom je echt een keertje zelf pastadeeg zou moeten maken. Aan het eind van deze blog geven we je een basisrecept voor zelfgemaakt pastadeeg om meteen aan de slag te gaan!
Zelf pasta maken: fantastische smaak en textuur
De allerbelangrijkste reden voor ons om zelf pasta te maken is de smaak en de textuur! Zelfgemaakt pastadeeg biedt namelijk een heerlijke zachte textuur en volheid van smaak die gedroogde pasta niet kan evenaren. Zorg wel dat je bij huisgemaakte pasta zelf de ingrediënten goed kneed, want je moet er wel voor zorgen dat de gluten in het deeg goed stevig worden. De gluten zorgen namelijk voor de elasticiteit van het pastadeeg. Hoe beter het glutennetwerk van je pasta is, hoe makkelijker je pasta straks te verwerken is in de pastamachine en hoe beter dus het eindresultaat. Ook het laten rusten van het pastadeeg is heel belangrijk voor de vorming van de gluten. Laat je pastadeeg minsten 30 minuten rusten, maar bij voorkeur nog iets langer.
Weet wat in je pastadeeg zit
Zelfgemaakt pastadeeg geeft je volledige controle over de ingrediënten en maakt het mogelijk om te genieten zonder toevoegingen of conserveermiddelen. Zelf vinden wij het altijd fijn als we dit weten en kunnen controleren, want we hebben wel eens gasten over de vloer met intoleranties (bijv. lactose intolerantie) of dieetwensenb. Zo kunnen we hier altijd zoveel mogelijk rekening mee houden. Zelfgemaakt pastadeeg bevat trouwens maar een paar ingrediënten: bloem type “00”, eieren en zout. Je kunt er desgewenst nog een scheutje olijfolie door doen, maar dat is niet noodzakelijk. Wel raden we je aan om bloem (farina) te gebruiken van het type “00”. Farina “00” lijkt op onze patentbloem, maar is nog wat fijner gemalen (je spreekt het trouwens uit als ‘farina doppio zero). Kun je dat niet vinden, neem dan gewoon patentbloem.
Creatieve vrijheid bij zelfgemaakte pasta
Laat je culinaire creativiteit de vrije loop! Zelf pastadeeg maken geeft je de vrijheid om te experimenteren met diverse ingrediënten en smaakvolle vullingen – van klassiek tot gewaagd. Zelf hebben we bijvoorbeeld een hele lekker recept voor een klassieke ravioli met pompoen en ricotta, maar hier kun je natuurlijk eindeloos op variëren met andere lekkere pastavullingen. Ook hier geldt weer dat je zelf bepaald wat er in zit, dus ook heel fijn als je iemand te gast hebt met een allergie of intolerantie.
Culinaire traditie
Duik in de rijke Italiaanse culinaire tradities! Zelf pastadeeg maken brengt een authentiek stukje Italië naar jouw keuken, terwijl je een eeuwenoude ambachtelijke vaardigheid in ere houdt. Je kent vast de filmpjes van Italiaanse omaatjes (nonna/nonne) die met veel handigheid pasta maken. Zelf ben ik nog lang niet zo handig, maar het is leuk om deze eeuwenoude manier van pasta maken zelf te beoefenen.
Pasta maken is ontspannend
Voor ons is het maken van pastadeeg ook een vorm van ontspanning. We doen dit trouwens wel op het moment dat we er tijd voor hebben. Het zelf bereiden van pastadeeg is een rustgevende en plezierige activiteit die je helpt te ontspannen tijdens het koken. Lekker beetje kneden in het pastadeeg en later lekker vullen en vormen is een heerlijke rustgevende bezigheid.
Indruk maken op je gasten met zelfgemaakte pasta
Wij koken vooral omdat we het heel erg leuk vinden en omdat we houden van het verwennen van onze gasten. Maar laten we eerlijk zijn: het serveren van zelfgemaakte pasta aan vrienden en familie laat ook je toewijding en liefde zien voor lekker eten. Je maakt zeker weten indruk op je tafelgenoten als je zelf pasta hebt gemaakt. Of het zelfgemaakte tagliatelle is of een heerlijk gevulde ravioli.
Bepaal zelf je vorm van je pasta
Niet alleen met de vulling, maar ook met zelfgemaakte pastavormen kun je eindeloos variëren. Van tortelline tot tagliatelle en pappardelle. Bepaalde pastavormen zijn overigens wel makkelijker te maken dan andere. En voor veel pastavormen heb je ook materiaal nodig, zoals een pastamachine.
Een paar jaar geleden waren wij een week in Matera (in de regio Basilacata in het zuiden van Italië) en daar hadden we een Italiaanse kookworkshop. Hier leerden we de lokale pastavorm ‘cavatelli’ te maken in de vorm van kleine grotjes (de oude stad van Matera is een stad gebouwd uit grotwoningen, dus heel toepasselijk).
Aan de slag met een goede pastamachine!
Met al deze redenen kun je er haast niet om heen om een keer zelf pastadeeg te maken. In het recept hieronder vind je het basisrecept. Je hebt voor het maken van je eigen pasta wel een goede pastamachine nodig. Met een pastamachine is het maken van een je eigen pasta een fluitje van een cent. Ben je op zoek naar de beste pastamachine die past in jouw situatie?
Lees dan ook onze blog Hulp nodig bij het uitzoeken van een goede pastamachine? Lees dan onze blog ‘Pastamachine kopen? Tips voor de aanschaf van de beste pastamachine‘. We vertellen je dan waar je op moet letten bij de keuze voor een pastamaker.
Zelf pastadeeg maken
Equipment
Ingrediënten
- 400 g bloem Liefst "type 00"
- 4 grote eieren
- snuf zout
Instructies
- Zeef de bloem boven een grote kom en voeg een snufje zout toe. Maak een bergje van de bloem in de kom en maak in het midden een diepe kuil.
- Breek de eieren in de kuil van de bloem. Begin voorzichtig de eieren met een vork te kloppen terwijl je langzaam wat bloem van de zijkanten van de kuil in de eieren mengt. Doe dit geleidelijk om te voorkomen dat er eieren uit de kuil ontsnappen.
- Ga door met het mengen van de eieren met de bloem totdat het mengsel dikker wordt.
- Kneed het deeg met je handen. Het deeg zal in het begin plakkerig zijn, maar blijf kneden tot alle bloem is opgenomen en je een soepel deeg hebt. Dit kan 10-15 minuten duren.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Dit zal het deeg helpen ontspannen en gemakkelijker te rollen maken.
- Na het rusten kun je het deeg verder uitrollen met een deegroller of door een pastamachine halen om dunne vellen pasta te maken.